ua en ru

"Нафтогаз" спростовує твердження Путіна про неможливість реверсу газу

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" спростовує твердження Президента Росії Володимира Путіна про неможливість реверсу газу по українській газотранспортній системі.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" спростовує твердження Президента Росії Володимира Путіна про неможливість реверсу газу по українській газотранспортній системі. Про це в інтерв'ю "Комерсанту" заявив заступник голови правління НАК "Нафтогаз" Олександр Тодійчук.

"У нас практично п'ять труб у коридорі. І дуже часто, на жаль, і на офіційному рівні, йдуть заяви, що не можуть Словаччина та Україна качати по одній і тій же трубі газ у різних напрямках. Це неправда. Україна ніколи не збиралася якось ущемляти транзитерів або не повністю виконувати свої зобов'язання щодо транзиту газу. Нам вистачить місця в трубі для всіх. За останній рік трубопроводи до Словаччини були завантажені максимум на 60% у пікові періоди взимку. Зараз і того менше. У нас багато вільного місця у трубі, і ми можемо організувати надходження газу у зворотному напрямку", - зазначає Тодійчук.

Він також наголошує, що існує можливість фізично закачувати реверсний газ до українських ПСГ.

Нагадаємо, 1 липня Президент РФ Володимир Путін заявив, що реверс газу в Україну неможливий. "Ми знаємо, що це за реверс: це штучний реверс, жодного реверсу немає. Як можна по одній і тій же трубі в один бік газ подавати і у зворотний? Не треба бути фахівцем у газовій галузі, щоб зрозуміти, що це нереальна справа. Нахімічили дещо з деякими своїми партнерами: наш газ, по суті, отримують і платять комусь із західних партнерів у Європі, які недоотримують цей обсяг. Ми всі бачимо. Ми не робимо жодних дій на сьогоднішній день тільки для того, щоб не погіршувати ситуацію", - заявив 1 липня Путін.