ua en ru

"Нафтогаз" сплатить "Газпрому" несплачені рахунки за газ не раніше 10 червня, якщо не буде досягнуто компромісу до 6 червня, - НАК

НАК "Нафтогаз" сплатить ВАТ "Газпром" несплачені рахунки за газ не раніше 10 червня, якщо не буде досягнуто компромісу до 6 червня.

НАК "Нафтогаз" сплатить ВАТ "Газпром" несплачені рахунки за газ не раніше 10 червня, якщо не буде досягнуто компромісу до 6 червня. Про це стало відомо за підсумками сьогоднішніх переговорів між "Нафтогазом" і "Газпромом" на рівні голів компаній, йдеться в повідомленні прес-служби "Нафтогазу".

На зустрічі обговорювалися можливі параметри "пакетної угоди", підготовка яких почалася в рамках тристоронніх переговорів за участю представників Європейської комісії. Зокрема, були розглянуті пропозиції української сторони щодо внесення змін в існуючий контракт купівлі-продажу природного газу.

Крім того, наголошується, що "Нафтогаз" очікує зустрічні пропозиції з боку "Газпрому".

Нагадаємо, 1 червня 2014 р. "Нафтогаз" направив "Газпрому" проект додаткової угоди до укладеного 19 січня 2009 р. контракту купівлі-продажу природного газу на період з 2009 по 2019 рр. 30 травня "Нафтогаз" перерахував "Газпрому" 786,3 млн. дол. за природний газ, імпортований у лютому-березні 2014 р., повністю сплативши постачання природного газу в Україну за I квартал 2014 р. за ціною 268,5 дол. за тис. куб. м, яка не оспорюється компанією.

Зазначимо, сьогодні "Газпром" повідомив, що на прохання української сторони крайній термін врегулювання проблем з платежами за поставлений природний газ перенесено на вівторок, 10 червня 2014 р. В російській компанії пояснюють, що таке рішення прийнято у зв'язку з тим, що 9 червня в Україні вихідний день.

Загальна заборгованість України за поставлений російський газ на даний момент становить 4,455 млрд дол.: 1,454 млрд дол. - за листопад-грудень 2013 р. і 3 млрд дол. - за квітень-травень 2014 р.

Російський газовий монополіст прийняв рішення перевести "Нафтогаз" на передоплату з початку червня цього року.

2 червня "Нафтогаз" погасив заборгованість за I квартал 2014 р., перерахувавши 786 млн дол. У зв'язку з цим переведення на передоплату був перенесений на 9 червня.