ua en ru

"Нафтогаз" готовий вести діалог з приватними газодобувачами, - Коболєв

"Нафтогаз" готовий вести діалог з приватними газодобувачами, - Коболєв

Глава НАК "Нафтогаз Україна" Андрій Коболєв готовий вести діалог з приватними газовидобувними компаніями з метою створення ефективного ринку природного газу і підвищення газової незалежності країни. Про це він заявив на конференції, присвяченій питанням інвестицій в Україну, яка відбулася 3 грудня у Київі.

У ході конференції представники приватних компаній закликали "Нафтогаз" до пошуку конструктивних рішень на газовому ринку, а не перерозподілу коштів від ефективного бізнесу до неефективного. "Ми пропонуємо перейти від монологу до діалогу заради створення енергетичної незалежності України, - зазначив фінансовий директор Burisma Holdings Олександр Горбуненко, - НАК "Нафтогаз України" - такий же учасник ринку, яким рано чи пізно доведеться працювати в ринковому середовищі, тому необхідно створювати рівні правила і разом з учасниками ринку вести переговори з урядом".

"Компанії, які прийняли рішення інвестувати в Україну, не відчувають на сьогоднішній день підтримки... Хотілося б, щоб НАК "Нафтогаз України" обговорював з нами ті питання, які можуть принести користь і НАКу, і приватним виробникам, і Україні в довгостроковій перспективі", - зазначив генеральний директор "Нафтогазвидобування" Ігор Щуров.

За його словами, запобігти падіння видобутку на родовищах, що розробляються як приватними, так і державними компаніями, могло б законодавче вдосконалення механізмів державно-приватного партнерства. Приплив приватних інвестицій у газовидобувну галузь здатний протягом 2-3 років забезпечити збільшення видобутку на родовищах, що експлуатуються державними компаніями,на третину. До 2020 року, при створенні сприятливої регуляторної та інвестиційної середовища, реальнополностью відмовитися від імпорту газу.

За словами Коболєва, "Нафтогаз" вже знаходиться в процесі обговорення з урядом і Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг,компромісного варіанту, який би дозволив стимулювати зростання вітчизняного видобутку і водночас гарантував стабільність газозабезпечення споживачів в умовах конфлікту з Росією.

Нагадаємо, раніше Кабінет міністрів постановою №596 зобов'язав майже сотню підприємств купувати газ виключно у «Нафтогазу». 28 листопада постановою №647 цей список був розширений до 150 підприємств.

На думку фінансового директора Полтавської газонафтової компанії Євгена Паленки, монополізація ринку "Нафтогазом" і прийняття постанов, якими влада намагається вирішити проблеми держкомпанії за рахунок приватного бізнесу, не сприяє інвестиційній привабливості України. Він зазначив, що нинішнє законодавство не дозволяє продавати газ компаніям, з якими є довгострокові контракти, а саме прийняття постанови суперечить ринковим принципам.