ua en ru

"Лукойл" протягом 2013-2016 рр. інвестує в "Карпатнафтохім" 100 млн дол

Кабінет міністрів України підписав угоду з російським "Лукойлом" про початок роботи "Карпатнафтохіму". Кабмін надав російській нафтовій компанії пільгові умови роботи на ринку, отримавши від неї гарантії завантаження підприємства та інвестицій у розмірі 100 млн дол. Договір передбачає великі поступки України, ніж "Лукойлу", але інших способів добитися завантаження підприємства і його стабільної роботи в уряду не було, відзначають експерти, пише "Комерсант-Україна".

Як повідомили в службі віце-прем'єр-міністра Юрія Бойко вчора Кабмін підписав з російською компанією "Лукойл" меморандум про взаєморозуміння, який передбачає відновлення роботи "Карпатнафтохіму". Нагадаємо, що раніше Бойко називав меморандум взаємовигідним, оскільки він дозволяє відновити роботу "Карпатнафтохіму". "Це велике підприємство, робота якого сприятиме істотному зростанню валового національного продукту", - заявив пан Бойко. У прес-службі компанії "Лукойл" підписання меморандуму не коментують.

Згідно з документом, "Лукойл" зобов'язується відновити роботу ТОВ "Карпатнафтохім" до середини липня; зберегти робочі місця і рівень заробітної плати на підприємстві; забезпечити стабільне збільшення обсягів виробництва, залучити 100 млн дол протягом 2013-2016 років за програмою стратегічного розвитку підприємства; забезпечити будівництво нових потужностей нафтохімічного комплексу України - зокрема вжити заходів з будівництва розсолопромислу на Верхньо-Струтинської родовищі кам'яної солі та забезпечити споживання теплової енергії, що виробляється Калуської ТЕЦ "Укрінтеренерго".

У свою чергу держава пішла на більш серйозні поступки. Кабмін погодився з тим, що "Лукойл" виконав всі свої інвестзобов'язання щодо підприємства. В уряді пообіцяли відшкодувати "Лукойлу" 1,1 млрд грн податку на додану вартість. Влада зобов'язалися рекомендувати ДПЗД "Укрінтеренерго" знизити тарифи Калуської ТЕЦ на виробництво теплової енергії для підприємства на 35%; вжити заходів до зниження на 20% діючих тарифів на перевезення залізничним транспортом бутану, прямогонного бензину і технічної солі, які використовуються як сировина для виробництва. Кабмін має намір ввести нульову ставку ПДВ на імпорт етилену, який застосовується як сировина для "Карпатнафтохіму", і звільнити від акцизного собору деякі інші види сировини, необхідні для підприємства. У той же час внутрішній ринок повинен бути закритий від конкуруючої продукції шляхом підвищення до 6,5% мита на імпортований в Україну полівінілхлорид. Необхідно також буде провести антидемпінгове розслідування щодо імпортерів полівінілхлориду із США. Кабмін сприятиме погашенню заборгованості КП "Водотеплосервіс" перед підприємством, проведення переговорів з Росією про отримання "Лукойлом" дозволу на транспортування узбецького газу для потреб заводу, а також проведе переговори про скасування Росією експортного мита на сировину для підприємства. Нарешті, держава обіцяє сприяти ТОВ "Карпатнафтохім" у здійсненні ним операцій з поставки сировини на митну територію України для завантаження виробничих потужностей підприємства.

"Карпатнафтохім" - найбільша нафтохімічна компанія в Україні. Створена в 2004 році на базі потужностей підприємства "Оріана". 76,04% акцій "Карпатнафтохіму" контролює "Лукойл", решта - Фонд держмайна. За підсумками 2011 року підприємство отримало збиток у розмірі $ 120 300 000 при запланованого прибутку $ 35,5 млн. Виробництво на підприємстві зупинено у вересні 2012 року і повинно було поновитися в січні, але запуск був відкладений до травня через подорожчання сировини. Фінансові показники за минулий рік не оголошуються.

Читайте також: Кабмін встановив "Карпатнафтохіму" квоту на імпорт легких дистилятів в обсязі 225 тис. т в 2013 р.