ua en ru

"Лукойл" оштрафували в Румунії за порушення антимонопольного законодавства на 32 млн євро

Рада з конкуренції Румунії звинуватила у порушенні антимонопольного законодавства низку місцевих компаній, в їхнє число потрапила і дочірня структура "Лукойлу". Штраф для неї може скласти близько 32 млн євро, але компанія планує опротестувати вердикт. Про це повідомляє видання "Комерсант".

Рада з конкуренції Румунії оштрафував ряд компаній місцевого паливного ринку на 205 млн євро. Влада країни звинувачує дочірню структуру "Лукойлу", - Lukoil Romania, а також дочірні структури австрійської OMV Petrom, угорської MOL, італійської ENI і казахського "Казмунайгазу". На частку "Лукойлу" доводиться штраф 31,3 млн євро. Рада з конкуренції вважає, що компанії домовилися в 2008 р. про спільне виведення з ринку бензину Premium COR 95, який займає на ньому близько 5%. В "Лукойлі" виданню заявили, що не згодні з рішенням ради і будуть його опротестовувати.

Головне звинувачення румунської влади полягає в тому, що компанії діяли в змові. "Вони мали право зробити це, але окремо. Але, щоб нікому не втрачати частку на ринку, вони одночасно вирішили зняти продукт", - заявив глава Ради з конкуренції Богдан Кириця.

Він зазначив, що румунське антимонопольне законодавство забороняє обмін інформацією між учасниками ринку. За подібні порушення компаніям покладено оборотний штраф у розмірі до 10%, але в цьому випадку він складе 3%.
У Lukoil Romania пояснили, що "рішення про припинення продажів бензину Premium COR 95 було прийнято з метою турботи про здоров'я людей та екології, так як він був замінений більш якісним Euroluk 95". Крім того, відзначають в компанії, цей вид палива дешевше. Незважаючи на те, що формального заборони на використання бензину з високим вмістом марганцю немає, в інших країнах Європи він не застосовується. "Настільки серйозне покарання було накладено без проведення достатнього аналізу, без урахування наукового думки і змін європейського законодавства, і воно буде опротестовано в суді", - заявили в Lukoil Romania.

У Румунії "Лукойл" володіє нафтопереробним заводом Petrotel потужністю 2,4 млн тонн і мережею з 300 АЗС. У жовтні минулого року компанія отримала дозвіл від влади країни на спільну з Vanco розробку двох блоків на шельфі Чорного моря. Усього в Європі компанії належить мережа з 2309 АЗС. Також вона володіє 45% НПЗ TRN в Голландії і 49% НПЗ ISAB в Італії. Крім того, він володіє НПЗ в болгарському Бургасі, проте минулого року у компанії виникли з ним проблеми. Митна служба країни влітку 2011 року відкликала у заводу ліцензію через те, що на ньому відповідно до законодавства не було встановлено необхідне обладнання. Через суди "Лукойлу" вдалося скасувати це рішення, а менеджмент компанії домовився з владою країни про усунення всіх претензій до 15 січня.

Аналітик ExpertForum Отілія Нуцу зазначає, що санкції проти "Лукойлу", що є одним з основних гравців у Східній Європі, були винесені вперше, а їх розмір безпрецедентний. Штраф для нафтових компаній - сигнал для учасників інших ринків, додає аналітик, уточнюючи, що у "Лукойлу" є реальні шанси знизити його розмір.