ua en ru

На 150 найбільших компаній ПЕК припадає 91,1% реалізованої продукції галузі, - АМКУ

На 150 найбільших компаній паливно-енергетичного комплексу (ПЕК) припадає 91,1% реалізованої продукції галузі. Про це йдеться у звіті Антимонопольного комітету України (АМКУ) за 2014 р., розміщеному на сайті держустанови.
"На ринках паливно-енергетичного комплексу, на яких були відсутні структурні обмеження конкуренції, на початок 2014 р. реалізовувалося 28% продукції", - говориться у документі.

До них відносяться, зокрема, ринок виробництва електроенергії, де ліцензії мають 239 компаній.

На цілком монополізованих ринках реалізовано 46,5% продукції ПЕК.
У 2014 році АМКУ зосереджував увагу на дослідженні суб'єктів природних монополій у сфері розподілу природного газу розподільними трубопроводами та передачі електроенергії локальними (місцевими) електромережами. Особливість цих ринків - значна кількість суб'єктів господарювання, що діють на них. Це, зокрема, 50 ліцензіатів з розподілу природного газу та 45 ліцензіатів з передачі електроенергії, відзначається у звіті.
В тому числі органами АМКУ розглянуто понад 20 справ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції в діях газорозподільних підприємств, надано 60 рекомендацій щодо припинення дій, які містять ознаки зловживань монопольним (домінуючим) становищем газорозподільними підприємствами на ринках послуг, пов'язаних з приєднанням до мереж газопостачання, відзначає АМКУ.

Комітет також перевірив 89 окремих структурних підрозділів 23 електропередавальних підприємств, які безпосередньо в районах надають споживачам послуги з приєднання.