ua en ru

"Київстар" розірвав угоди про інтерконект з 1 січня 2012 року

"Київстар" розірвав угоди про інтерконект з 1 січня 2012 р. Про це виданню "Комерсант-Україна" розповіли в компаніях "МТС-Україна", "Астеліт" і Vega.
"Причини такого рішення "Київстар" не вказує. Компанія просто посилається на пункт договору, що дозволяє в односторонньому порядку розірвати угоду", - повідомив гендиректор "Астеліт" Олександр Барінов.
Президент "Київстару" Ігор Литовченко пояснює рішення компанії недавньої ініціативою регулятора. Нагадаємо, Нацкомісія з питань регулювання зв'язку (НКРЗ) з наступного року має намір регулювати ринок міжоператорських взаємоз'єднань і запропонувала встановити єдину ставку для всіх операторів - 0,32 грн/хв.
"Нові ставки набудуть чинності 1 січня, і ми повинні переукладати договори, - зазначив Литовченко. - Необхідно попереджати наших партнерів про розірвання договору за 60 днів, що ми і зробили".
Втім, учасники ринку стверджують - в угодах зазначено, що вони переглядаються під впливом регуляторних факторів.
"Тобто якщо НКРЗ встановлює обов'язкові для всіх ставки, ми міняємо угоду, а не укладаємо нове",- заявив Барінов.
Швидше за все, "Київстар" розриває договори для підстрахування - на випадок, якщо затвердження рішення НКРЗ затягнеться, вважає заступник голови парламентського комітету з питань транспорту і зв'язку Юрій Мороко. Зараз документ проходить громадське обговорення, яке повинне завершитися наступного тижня. Після цього рішення передадуть на затвердження комісією, а після - в Мін'юст. "Але досвід показує, що навіть якщо нові ставки будуть затверджені, завжди знайдеться той, хто оскаржить їх в суді", - зазначає депутат.
Для "Київстару" важливо домогтися зниження ставок взаємоз'єднання, вважають учасники ринку.
"Останнім часом абоненти компанії багато дзвонять на інші мережі, і баланс платежів по интерконнекту зараз не на користь "Київстару". Якщо ставки доступу зменшаться до 0,32 грн/хв.це скоротить витрати оператора", - відзначає директор з корпоративного управління і контролю МТС Олег Проживальський. За оцінками ринку, доходи від інтерконекту становлять 25-30% у структурі доходу компанії. Таким чином, при виручці в III кварталі в 3,49 млрд грн доходи "Київстару" від інтерконекту склали понад 870 млн грн.
Зниження ставок, на думку пана Проживальського, може змусити компанії підвищити тарифи. "Пропоновані НКРЗ ставки нижче собівартості інтерконекту. Можливо, для компенсації нам доведеться міняти тарифи на міжмережеві дзвінки", - зазначив він.