ua en ru

"Київський метрополітен" завищив вартість робіт з будівництва "Куренівсько-Червоноармійської лінії" на 61 млн грн

КП "Київський метрополітен" у 2004-2013 рр. завищив вартість робіт з будівництва "Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену" на 61 млн грн. Про це свідчать дані звіту Управління внутрішнього фінансового контролю та аудиту.

Зокрема, за результатами перевірки обсягів виконаних робіт під час будівництва "Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену" КП "Київекспертиза" встановлено завищень обсягів виконаних робіт за період будівництва 2004-2010 рр. на 41 млн грн (4,5%), за період квітня-червня, серпня 2013 р. на 12 млн грн (10%), а також Держфінінспецією України встановлено зайвих витрат за період будівництва із серпня 2011 по жовтень 2012 рр. на суму 8 млн грн.

Так, при виконанні робіт з улаштування гідроізоляції використовувався гідроізоляційний матеріал Multiplan - геомембрана зі спеціальним шаром для застосування в тунелях. В актах приймання виконаних будівельних робіт вартість такого ресурсу враховувалася по ціні 171 грн за кв. м, однак, наприклад, ТОВ "Руф Сістемс" в м. Києві продає цей матеріал по ціні 83,23 грн за кв. м, різниця складає 87,77 грн за кв. м (завищення в 2 рази). При виконанні робіт з гідроізоляції за актами виконаних робіт враховано матеріалу Multiplan 4595 кв. м, тобто завищення вартості складає 1,1 млн грн. Варто зазначити, що на суму завищення можна було б придбати новий вагон.

Крім того, завищено вартість виконаних робіт на 232 тис. грн шляхом внесення до акту виконаних робіт неправдивих відомостей щодо перевезення піщаного ґрунту в кількості 3784 т, який фактично не був поставлений.

Також дирекцією метрополітену завищено розмір відрахувань на утримання служби замовника, в результаті чого у період з 1 серпня 2011 р. по 1 листопада 2012 р. зайво перераховано на рахунок метрополітену кошти місцевого бюджету на суму 5,9 млн грн.

Під час закупівлі пожежно-охоронної сигналізації комітетом з конкурсних торгів безпідставно було відхилено найнижчу пропозицію ТОВ "Центр протипожежних технологій" та акцептовано пропозицію ТОВ "Аванкард", чим завдано збитків бюджету на 1 млн грн.