ua en ru

Оновлений законопроект про всеукраїнський референдум внесуть до Ради 2 червня, - нардеп

Оновлений законопроект про всеукраїнський референдум внесуть до Ради 2 червня, - нардеп Фото: Світлана Заліщук

Цей законопроект розроблявся громадськістю та юристами

У Верховній Раді 2 червня зареєструють оновлений законопроект про всеукраїнський референдум. Про це журналістам повідомила народний депутат України від фракції "Блок Петра Порошенко" Світлана Заліщук, передає кореспондент РБК-Україна.

"Я подивилася за графіком, 1 червня - це як раз Трійця, тому у нас не вийде, оскільки це буде вихідний і Верховна Рада не буде працювати. Думаю, що ми тоді у вівторок відразу це і зробимо", - заявила Заліщук.

Вона також розповіла про нововведення, які внесені в законопроект про всеукраїнський референдум.

"Цей закон визначає нові підходи щодо народовладдя. Основна його суть у тому, що він є рівновіддаленним. Цей закон виписаний таким чином, що він не стає інструментом у чиїхось вузько політичних інтересах, для зліплення якогось рішення під себе... Вперше цей закон базується на тому міжнародному законодавстві, на двох документах Венеціанської комісії щодо кодексу принципів проведення референдумів та кодексу належної практики проведення референдумів. Це вперше в українському законодавстві вони будуть імплементовані... Другий момент - це те, що близько 80% цього закону - це норми, які присвячені правовій процедурі, яким чином закон втілити в життя. І ще одна річ - величезна увага приділяється юридичним наслідкам проведення референдуму", - розповіла Заліщук.

Вона також зазначила, що даний законопроект розроблявся громадськістю та юристами.

"Щоб знайти політичну підтримку в парламенті, ми зробили експертну групу на базі комітету правової політики Руслана Князевича. Цю робочу групу очолив Олександр Черненко. Ми туди запросили представників усіх політичних сил з нашої коаліції, а також з опозиції. Сьогодні підписантами стануть Руслан Князевич, Олександр Черненко, Оксана Сироїд, Олена Сотник, Наталія Агафонова, Леонід Ємець, Ігор Попов та може ще хтось погодиться", - повідомила Заліщук.

Народний депутат також висловила надію, що в поточному році парламент підтримає даний законопроект в першому читанні, після чого в нього будуть внесені правки, і в наступному році народні депутати приймуть законопроект в цілому.

Нагадаємо, питання перейменування міст України можуть вирішити на референдумах.