ua en ru

"Інвестиційний капітал Україна" запускає фонд прямих інвестицій

Іноземних інвесторів знову хочуть привабити в Україну, щоб вони через фонди прямих інвестицій скуповували пакети акцій українських підприємств. Такий інструмент був популярний до кризи, однак більшість фондів створювалися на п'ять років і вже розпродали активи.

Незважаючи на високі політичні ризики, бажаючі вкладати кошти в потенційно високоприбуткові активи в Україні знайдуться. Про це повідомляє інформаційний портал Finmaidan.

До кінця року компанія "Інвестиційний капітал Україна" (ICU) планує створити фонд прямих інвестицій, який буде інвестувати в економіку. "В даний час обсяг вільних коштів у фондах прямих інвестицій, орієнтованих на Україну, обмежений, в той час як потреба в таких інвестиціях знаходиться на історичному максимумі. Тому зараз найкращий час для такого проекту", - вважає керівний директор групи ICU Пасенюк.

За його словами, формування фонду прямих інвестицій займе шість-дев'ять місяців. Очікується, що інвесторами фонду будуть як family office, так і інституційні інвестори. "Серед них - як ті, хто вже має позиції в Україні, так і опортуністи, які намагаються зловити "точку входу", - розповів Пасенюк. Він не назвав потенційний обсяг фонду. "Можу сказати, що створювати фонд на десятки мільйонів доларів недоцільно. Ми не зможемо покрити наші витрати", - уточнив Пасенюк.

Гаряча пора

Фонди прямих інвестицій - зрозумілий інструмент інвестування. "У компаній немає грошей для подальшого розвитку, взяти кошти в банку проблематично, оскільки більшість позичальників вже перекредитуватися, а залучити іноземного інвестора можуть далеко не всі. При цьому більшість фондів прямих інвестицій створювалися до кризи, тому або вже знайшли покупців на свої активи, або знаходяться в пошуку", - говорить Пасенюк.

У той же час інвесторам цікава Україна. "Щодня до нас звертаються інвестори, які готові вкладати в Україну. Однак поки це скоріше теоретичний інтерес. Про реальні інвестиції говорити ще дуже рано", - неофіційно розповів представник однієї з іноземних інвестиційних компаній.

За словами генерального директора ІК Dragon Capital Томаша Фіали, інвестори почали заходити в Україну відразу після лютневого перевороту і втечі Віктора Януковича. Але російська агресія в Криму і на сході перервала реалізацію їх інвестиційних планів. "При цьому ми бачимо підвищений інтерес з боку європейських інвесторів, якого не було з 2008 року, і всі вони хочуть прозорості і безпеки", - сказав засновник, генеральний директор з інвестицій SG Alpha Штеффен Грушка.

Поки їх основна активність відображається у вкладенні в держпапери. З початку року портфель ОВДП на балансі іноземців зріс більш ніж на третину: з 11,9 млрд грн до 16,3 млрд грн. "У травні ми побачили зростаючий попит на єврооблігації. Це доступний для іноземних інвесторів і ліквідний інструмент, інтерес до якого підігрівається практично нульовою прибутковістю суверенних єврооблігацій розвинених країн", - говорить Грушка.

Крім того, активізувалися торги українськими паперами на закордонних майданчиках. За інформацією Варшавської фондової біржі, обсяг торгів акціями українських емітентів в травні зріс до 105 млн дол., що на 13% більше, ніж за травень минулого року. Найбільше збільшилися обсяги торгів одного з найбільших в Україні виробників яєць компанії Ovostar Union - майже в 9 разів, вугледобувної Сoal Energy - майже втричі і сільськогосподарської IMC - в 2,5 рази. Але доступ до зарубіжних майданчиків є далеко не у всіх компаній. "Наш фонд не буде секторальним. Але вже зараз очевидно, що покупців цікавлять частки в харчовій промисловості, FMCG-секторі, ритейлі - у всьому, що пов'язано зі споживанням", - уточнив Пасенюк.

У страху пам'ять сильна

При вкладенні в Україну інвестори будуть дуже обережні. "Ті, хто вкладав в Україну в 2005-2007 роках, навряд чи повернуться. А якщо й повернуться, то далеко не всі. Україна показала їм, що вони їй не потрібні. Не було зроблено нічого, щоб їх утримати або залучати нових", - нарікає керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков.

Припинення воєнних дій - обов'язкова умова для роботи бізнесу. За цим повинні послідувати структурні зміни в економіці та політиці. "Обов'язково потрібна радикальна дерегуляція, викорінення корупції, податкова реформа, яка суттєво спростить оподаткування, реформа судової системи і правоохоронних органів з їх скороченням", - перераховує Томаш Фіала.

Особливу увагу необхідно приділити захисту прав кредиторів і міноритаріїв. "Треба рухатися від корупційно-бюрократичного олігархату, якому не потрібна ні ринкова економіка, її розвиток, до сучасної правової держави європейського рівня. Фондовий ринок - інструмент перетікання заощаджень в інвестиції. Головна проблема полягає, звичайно ж, в тому, що цей ринок не затребуваний економікою, але якщо раптом терміново знадобиться, то при поточному регулюванні він зі своєю функцією буде справлятися не дуже добре. Сподіваюся, що президент Петро Порошенко і Кабмін поставлять в пріоритет залучення в економіку інвестицій як прямих, так і через публічні розміщення", - каже Сухоруков.