ua en ru

"Індар" подав скарги в АМКУ на 13 тендерів на закупівлю інсуліну

Фармацевтична компанії "Індар" подала скарги до Антимонопольного комітету України (АМКУ) на 13 тендерів на закупівлю інсуліну. Про це повідомляє "Комерсант-Україна".

Компанія поскаржилася на те, що умови тендерів не дозволяють їй взяти в них участь, пояснив начальник відділу розгляду скарг у невиробничій сфері Управління з питань оскарження рішень у сфері держзакупівель Антимонопольного комітету (АМКУ) Роман Коваль. "Головні порушення - це відсутність в умовах тендерів пункту про те, що в ньому може брати участь виробник препарату, еквівалентного оригіналу, хоча ця норма є в законодавстві. А також умова, що термін придатності препаратів після відкриття флакона становить 42 дні, а картриджа - 28 днів", - уточнив він. Також "Індар" скаржився на пункт, в якому вказується, що переможець тендеру оплачує послуги юристів, які супроводжували проведення тендеру. Комітет припинив проведення 13 тендерів, у восьми з них зобов'язав організаторів змінити конкурсні умови.

У кількох регіонах країни були скасовані тендери з закупівлі інсуліну. У результаті виник дефіцит інсуліну. "Це життєво необхідний препарат для діабетиків. Тому хворі змушені купувати його самостійно, хоча держава зобов'язана забезпечити їх ліками", - говорить керівник Міжнародної діабетичної асоціації (МДА) Людмила Петренко. В одній з фармкомпаній уточнили, що гострий дефіцит інсуліну виник у Миколаївській, Закарпатській, Тернопільській і Волинській обл.

Зараз "Індар" займає близько 30% ринку продажів інсуліну в натуральному вираженні. Великими гравцями також є "Фармак" (32%) і Novo Nordisk (30%). Решта припадає на компанії Sanofi-Aventis, Eli Lilly і "Біотон". Практично 100% інсуліну на ринку закуповується за державні кошти. За даними МДА, цього року на закупівлю інсуліну виділено трохи більше 600 млн грн.

Дії "Індару" зрозумілі - компанія намагається повернутися на ринок, говорить директор консалтингової компанії "Агентство медичного маркетингу" Юрій Чертков. Через корпоративний конфлікт компанія втратила ринкову частку. У 2008 г.государственний пакет акцій у 70,7% був проданий невідомій компанії за борги. Акції "Індару" були повернуті державі у березні 2012 р. На той момент частка "Індару" на ринку інсуліну становила 21% у грошовому вираженні (109 млн грн), тоді як раніше досягала 80%.

Компанія зараз домагається введення централізованих закупівель інсуліну, нагадує Петренко. У липні минулого року Любов Вишневська звернулася до народних депутатів з проханням створити законодавчі умови, за яких управління охорони здоров'я обласних державних адміністрацій віддавали б "Індару" перевагу при держзакупівлях.

Держава вже переходило на централізовані закупівлі інсуліну у "Індару". "Це відбулося у 2002 р. Після цього стали надходити скарги пацієнтів на якість інсуліну", - зазначає Петренко. За її словами, асоціація робила всі можливі кроки для того, щоб цю норму скасували, тому що від цього страждали пацієнти. "Для того щоб адекватно перекласти пацієнта з інсуліну одного виробника на іншого, потрібна його госпіталізація на 1,5-2 тижні. До того ж зміна інсуліну може призвести до алергізації. Пацієнт не повинен позбавлятися права вибирати якісніший препарат", - вважає топ-менеджер в одній з фармкомпаній.