ua en ru

"Херсонобленерго" провело безкоштовну електрифікацію блокпостів та об'єктів ВСУ в Херсонській обл.

З березня 2014 року для забезпечення електропостачання об'єктів Збройних сил України було побудовано в сукупності 1,4 км повітряних ліній 0,4кВ та встановлено три трансформаторних підстанцій 10/0,4кВ. Про це йдеться в повідомленні прес-служби ПАТ "ЕК "Херсонобленерго".

Згідно з повідомленням, також була виконана реконструкція 120 м повітряних ліній 10кВ для можливості підключення встановлюються трансформаторних підстанцій 10/0,4кВ. Вартість виконаних робіт склала близько 320 тис. грн. Роботи були проведені на благодійної (безоплатній) основі у зв'язку з ситуацією в АРК Крим та необхідністю забезпечення надійного функціонування тимчасової кордону з анексованої територією.

Зокрема, як повідомили в прес-службі "Херсонобленерго", для електропостачання блокпоста в с. Чонгар Генічеського району компанією була побудована повітряна лінія 0,4кВ довжиною 260 м до (блок-пост перенесений ближче до кордону, на його місці знаходиться наметове містечко для біженців); блокпоста в с. Салькове - лінія 0,4кВ довжиною 400 м; місця тимчасової дислокації десантної бригади у с. Сергіївка - трансформаторна підстанція 10/0,4кВ та лінія 0,4кВ довжиною 200м. Для електропостачання і освітлення блокпоста №1 в межах Красночабанского сільської ради Каланчацького району був побудований ділянка повітряної лінії 0,4кВ довжиною 150 м; блокпоста №2 - побудований ділянка повітряної лінії 10кВ, встановлена КТП-10/0,4кВ та побудована повітряна лінія 0,4кВ довжиною 100 м; для можливості підключення блокпоста поста №3 - була проведена реконструкція ПЛ-10кВ, встановлена трансформаторна підстанція 10/0,4кВ та побудована повітряна лінія 0,4кВ довжиною 125м; для електропостачання і освітлення блокпоста №4 - була проведена реконструкція повітряної лінії 0,4кВ від КТП-454. Також було проведено підключення до мережі 0,4кВ гуртожитку в/ч 2138 Одеського прикордонного загону та проведено будівництво повітряної лінії 0,4 кВ довжиною 135 м для підключення до мережі 0,4кВ КТП-60 для забезпечення в/ч А 0409.

У той же час ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" заявляє, що розповсюджена в деяких ЗМІ інформація про нібито відсутність електроенергії на українському ПП "Чонгар" і незаконному електропостачанні знаходиться безпосередньо навпроти нього російського пропускного пункту, є некоректною і недостовірною.

Як уточнює прес-служба компанії, харчування зазначених об'єктів здійснюється від повітряної лінії Ф-635 ПС 35 кВ "Чонгар".

Зазначена лінія починається на території материкової частини України, переходячи потім на контрольовану російськими військовими територію півострова Крим. Вздовж повітряної лінії розташовані мінні поля, що виключає можливість доступу до неї персоналу компанії. Надалі лінія повертається на територію материкової частини України, де, крім харчування російського пропускного пункту, забезпечує електропостачання ряду споживачів ПАТ "ЕК "Херсонобленерго", у тому числі український прикордонний пункт, митний пункт, два двоповерхових житлових будинки. Таким чином, окреме знеструмлення об'єктів, на яких знаходяться російські військові, без відключення українських споживачів, неможливо.

Для можливості відключення об'єктів російських військ, компанія передбачила будівництво повітряної лінії 10 кВ протяжністю 2 км і КТП-10/0,4кВ для безпосереднього електропостачання споживачів ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" без використання ділянки ПЛ-10 кв ф-635, яка проходить по території Криму. Проект погоджено з Міністерством енергетики та вугільної промисловості та НКРЕ.

Проведені підготовчі роботи для будівництва нової лінії. Саме будівництво розпочато 22.08.2014 р. і буде завершено 29.08.2014 р.
Разом з тим, ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" підкреслює, що з моменту організації українського прикордонного поста в с. Чонгар забезпечується його надійне безперебійне електропостачання. Наявність електроенергії на прикордонному посту може засвідчити відеоролик, знятий співробітниками компанії на даному об'єкті і доступний на офіційному сайті ПАТ "ЕК "Херсонобленерго". В даний час ПАТ "ЕК "Херсонобленерго" звернулося із запитом до командира в/ч 1491 з проханням надати перелік додаткових заходів з електропостачання ПП "Чонгар", необхідних для підвищення ефективності виконання його службових функцій з охорони тимчасового кордону з анексованою територією.