ua en ru

"Хамас" визнав, що отримував озброєння від Ірану

Голова елітної Революційної гвардії Ірану генерал Мохаммад Алі Джафарі визнав, що Тегеран надав руху "Хамас" допомогу в прискореному виробництві ракет великої дальності "Фаджр-5", що використалися в ході збройного конфлікту з Ізраїлем.
При цьому військовослужбовець підкреслив, що Іран не поставляв сектору Газа самої зброї, передає телеканал CBS.
Проте самі представники ісламістського руху "Хамас" спростували затвердження генерала і визнали, що отримували зброю з Ірану. Таку заяву зробив глава політбюро організації Халед Машаль, передає Reuters.

За словами представника "Хамас", зброя палестинського опору частково вироблялася в самому секторі Газа, решту поставляли деякі країни, зокрема Іран. Тегеран підтримував сектор Газа зброєю, навіть незважаючи на розбіжності між Іраном і угрупуванням "Хамас" по деяких питаннях.

Збройний конфлікт між Ізраїлем і сектором Газа продовжувався тиждень, напередодні сторонам вдалося домовитися про перемир'я.
Тим часом супротивники по-різному оцінюють підсумки військової кампанії. Так, Машаль в ході прес-конференції 21 листопада заявив, що ізраїльська "авантюра" провалилася, адже Тель-Авів не досяг своїх цілей.

У відповідь прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху погрозив руху "Хамас" військовою операцією, якщо перемир'я буде порушено. "Я знаю, що деякі наші громадяни чекають масштабнішу військову операцію, можливо, у нас з'явиться в ній необхідність", - заявив ізраїльський політик.

Ситуація в регіоні залишається напруженою, проте міжнародне співтовариство закликає сторони до стриманості. Зокрема, з подібною заявою напередодні виступив генсек ООН Пан Гі Мун. "Ми закликаємо всі сторони, що погодилися на перемир'я, виконувати взяті на себе обіцянки. На шляху до виконання угод, як і раніше, можуть зберігатися перешкоди", - заявив генсек.

Пан Гі Мун також висловив подяку єгипетському Президентові Мохаммеду Мурсі за посередництво в переговорах між угрупуванням "Хамас" і Ізраїлем. "Я вітаю рішення конфліктуючих сторін відійти від прірви і окремо Президента Єгипту Мохаммеда Мурсі за його видатні лідерські якості", - зазначив глава ООН.

Читайте також: Припинення вогню - Ізраїль заявляє про досягнення меті, а "Хамас" святкує поразку Ізраїлю