ua en ru

"Газпром": Україна підтвердила, що в 2012 р. виконуватиме в повному обсязі всі контрактні зобов'язання

Україна підтвердила виконання діючого газового контракту, з Росією, переговори за ціною російського газу будуть продовжені, заявив голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, передає канал "Росія 24".

"Що стосується України, то у нас є діючий контракт. Контракт у нас такий, що і українські колеги навіть прекрасно розуміють, що умови цього контракту є залізобетонними. І якщо говорити про 2012 рік, то українська сторона підтвердила, що виконуватиме в повному обсязі контрактні зобов'язання, які є", - відзначив Міллер і додав, що українська сторона продовжуватиме переговори з Росією, аби "якимсь чином скорегувати ціну".

За даними "Нафтогазу України", ціна на російський газ для України в I кварталі 2012 року складає 416 дол. за 1 тис. кубометрів, в II і III кварталах - 418 дол., в IV кварталі - 413 дол. за тисячу кубометрів.

Україна раніше заявила про намір скоротити закупівлі російського газу в 2012 р. з передбачених контрактом 52 млрд куб. м до 27 млрд куб. м. Проте контрактний обсяг може бути змінений не пізніше, ніж за півроку до початку постачань, відмічено в контракті.

Міллер підкреслив, що Україна може скоротити обсяг відбору газу, але в контракті є умова "бери або плати". "Це умова контракту, і українська сторона знає про це. Але, як було сказано керівництвом РФ, російська сторона, "Газпром" діятимуть в цивілізованому порядку", - підкреслив глава "Газпрому".

Довгостроковий діючий контракт "Нафтогазу України" і "Газпрому" передбачає штрафи при закупівлі газу нижче за мінімальний обумовлений обсяг.