ua en ru

"Газпром" розраховує отримати до кінця року дозвіл Туреччини на прокладку морської частини газопроводу "Південний потік"

ВАТ "Газпром" розраховує отримати до кінця року дозвіл Туреччини на прокладку морської частини газопроводу "Південний потік". Таку заяву зробив сьогодні на прес-конференції генеральний директор "Газпром експорту" Олександр Медведєв, передає РБК. За його словами, до кінця 2010 р. компанія очікує отримати дозвіл про прокладку підводної частини газопроводу в ексклюзивній економічній зоні в Туреччині.

Нагадаємо, проект будівництва газопроводу "Південний потік" через акваторію Чорного моря в країни Південної і Центральної Європи "Газпром" реалізує спільно з італійським концерном ENI і французьким Electricite de France (EdF). Передбачається, що морська ділянка газопроводу пройде по дну Чорного моря від компресорної станції "Берегова" на російському побережжі до побережжя Болгарії. Його загальна протяжність складе близько 900 км., максимальна глибина - більше 2 км., а продуктивність - 63 млрд куб. м на рік.

Для реалізації сухопутної частини проекту за кордоном підписані міжурядові угоди з Болгарією, Сербією, Угорщиною, Грецією, Словенією і Хорватією. Крім того, зацікавленість в своїй участі в проекті виразила Румунія. "Газпром" підтвердив, що ця держава вже передала російській стороні дані, необхідні для підготовки техніко-економічного обгрунтування (ТЕО) варіанту маршруту газопроводу через румунську територію. А в кінці квітня ц.р. Росія і Австрія підписали угоду про співпрацю і експлуатацію газопроводу "Південний потік" на території Австрії.