ua en ru

"Газпром" планує знизити ціни на газ для Європи в I кварталі 2012 р

ВАТ "Газпром" очікує незначного зниження цін для європейських споживачів в I кварталі 2012р.Про це журналістам повідомив глава компанії Олексій Міллер, передає агентство Reuters. "На початку I кварталу 2012 р. у нас буде невелике зниження цін на газ", - сказав Міллер журналістам, не уточнивши, наскільки можуть знизитися ціни.
У листопаді європейські споживачі платили в середньому 446 дол за 1000 куб. м. У 2011р."Газпром" експортує до Європи, за прогнозами, 152 млрд куб. м газу. За словами Міллера, "рівень експорту газу Газпрому на європейські ринки в 2012 р. буде вище, ніж цього року". Зростання відбудеться за рахунок запущеного в листопаді газопроводу "Північний потік".
Раніше в листопаді 2011 р. повідомлялося, що компанія прогнозує підвищення продажів в Європі в 2012 р. на 8% - до 164 млрд куб. м.
Нагадаємо, що напередодні Газпром і ДП "Сербіягаз" ввели в експлуатацію підземне сховище газу (ПСГ) "Банатський двір" у Сербії, одне з найбільших об'єктів зберігання газу в Південно-Східній Європі. Його активний обсяг зберігання становить 450 млн куб. м газу, максимальна продуктивність на відбір - 5 млн куб. м на добу. За словами О. Міллера, введення в експлуатацію ПСГ "Банатський двір" - це запуск першого об'єкта в рамках проекту "Південний потік".
Газпром і "Сербіягаз" 24 грудня 2008 р. підписали меморандум про взаєморозуміння щодо співпраці в галузі збереження газу в рамках проекту "Банатський двір". У жовтні 2009р. було підписано угоду про створення спільного підприємства (СП) ПСГ "Банатський двір". СП, у функції якого входить будівництво та експлуатація підземного сховища активним обсягом 450 млн куб. м, зареєстровано в лютому 2010 р. Частки в СП розподілилися наступним чином: Газпром - 51%, "Сербіягаз" - 49%.ПСГ "Банатський двір" створено на базі однойменного виснаженого газового родовища, розташованого в 60 км на північний схід від Нові-Саду.