ua en ru

"Газпром" планує побудувати сполучний 37-км трубопровід від ПСГ "Катарина" до газопроводу ЯГАЛ

ВАТ "Газпром" планує побудувати сполучний 37-км трубопровід від підземного сховища газу (ПСГ) "Катаріна" до газопроводу ЯГАЛ. Про це йдеться в матеріалах концерну, повідомляє РБК.
Повідомляється також, що напередодні було підписане остаточне інвестиційне рішення щодо будівництва ПСГ "Катаріна". Свої підписи під документом поставили заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв і голова правління Verbundnetz Gas AG (VNG AG) Карстен Хойхерт. Для ПСГ передбачається використовувати старі вироблення родовища кам'яної солі Bernburger Sattel, де буде споруджено 10 ємностей для зберігання більше 600 млн куб. м природного газу. Інвестиційний період проекту розрахований на 15 років.
За словами О.Медведєва, група "Газпром" і надалі буде приділяти особливу увагу нарощуванню потужностей ПСГ за кордоном, оскільки це сприяє забезпеченню енергетичної безпеки Європи, що залишається основним експортним ринком. Заступник голови правління "Газпрома" відзначив, що до 2030 р. компанія має намір досягти активної ємності зарубіжних сховищ в обсязі не менше 5% річних експортних поставок газу, роблячи наголос на створення власних потужностей.
Нагадаємо, що в квітні 2008 р. "Газпром" і VNG підписали угоду про співпрацю в галузі підземного зберігання газу, відповідно до якого сторони домовилися створити спільне підприємство для експлуатації нового ПСГ поблизу г.Бернбург (Саксонія-Ангальт, Німеччина). Згодом даний об'єкт отримав назву ПСГ "Катаріна". У травні 2009 р. "Газпром" і VNG підписали угоду про створення консорціуму для будівництва ПСГ "Катаріна". При виході на проектну продуктивність активний обсяг сховища складе 629 млн куб. м.
"Газпром" - газотранспортна і газовидобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну складає 118,4 млрд руб. Він розділений на 23,7 млрд звичайних акцій номіналом 5 руб. Більше 50% акцій "Газпрому" належить державі. Чистий прибуток "Газпрому" за російськими стандартами бухгалтерського обліку (РСБО) в 2010 р. в порівнянні з 2009 р. скоротився на 41,6% і склала 364,6 млрд руб. Концерн в 2010 р. збільшив видобуток газу на 10% - до 508 млрд 471 млн куб. м. Експорт газу з РФ 2010 р. виріс на 10,6% і склав 184 млрд 944 млн куб. м.
Акціонерне товариство Verbundnetz Gas (VNG AG) (м.Лейпциг) створено в 1969 р. і є постачальником газу в Німеччині і низці інших країн. У сферу діяльності VNG входять імпорт природного газу, постачання їм споживачів, а також видобуток і підземне зберігання природного газу. Акціонерами компанії в даний час є EWE - 47,9%, Wintershall Holding GmbH - 15,79% плюс 1 акція, VNG Verwaltungs und Beteiligungsgesellschaft mbH - 25,79% мінус 1 акція, "Газпром" - 10,52%.
ЯГАЛ (JAGAL, або Jamal-Gas-Anbindungs-Leitung) - трубопровід довжиною 338 км, призначений для подальшого транспортування російського газу, що надходить на територію Німеччини по газопроводу "Ямал-Європа".