ua en ru

"Газпром нефть" припинила постачання нафти до Киргизстану і сподівається розділити ризики в регіоні з "Роснефтью"

"Газпром нефть" припинила постачання нафти та нафтопродуктів у Киргизстані і чекає підтримки у "Роснефті" в розвитку бізнесу в політично неспокійною країні, пише сьогодні РБК Daily. За даними видання, "Газпром нефть" веде свій бізнес у Киргизстані з 2006 р., коли вона придбала більше сотні АЗС за 99 млн дол. Тоді ця угода викликала хвилю невдоволення в ділових колах республіки, які вважали, що заправки дісталися російської компанії значно дешевше їх реальної вартості.
Але після зміни влади в країні "Газпром нефть" тимчасово припинила постачання палива в Киргизію. Як повідомило РБК Daily джерело, добре знайоме з ситуацією, це сталося не лише через заворушення в республіці. Менеджмент компанії не влаштовувало, що киргизькі партнери через американську базу "Манас" експортували російське паливо в треті країни.
За словами джерела, нафтова "дочка" газового гіганта працює в Середньоазіатському регіоні значною мірою через його політичну важливість для Росії, не завжди керуючись логікою рентабельності бізнесу. Тому зараз вона намагається залучити в партнери "Роснефть".
Як повідомило РБК Daily джерело в Міністерстві енергетики Киргизстану, обидві компанії вже провели кілька раундів переговорів з киргизькою владою про можливу співпрацю у країні. "Уряд Росії має намір залучити підконтрольну "Роснефть", яка разом з "Газпром нефтью" буде здійснювати постачання не тільки на киргизький ринок, а й американцям", - сказав представник відомства.
За даними видання, зараз обговорюється декілька варіантів входження "Роснефті" в нафтову галузь Киргизстану. Перший передбачає створення спільного підприємства з "Газпром нафтою", якій належить 70% ринку АЗС у Бішкеку (35% у Киргизстані в цілому). За другим сценарієм "Газпром нефть" передасть частину своїх АЗС "Роснефти".
В уряді Киргизстану підтвердили інформацію про переговори, відмовившись від подальших коментарів. "Газпром нефть" і "Роснефть" не стали коментувати ситуацію. Представник "Роснефти" відзначив тільки: "Держкомпанія підкориться рішенню міжурядової комісії, і якщо скажуть, що потрібно поставляти нафтопродукти до Киргизії, то ми будемо виконувати ці приписи". При цьому експерти, опитані виданням, зійшлися на думці, що підтримка з боку "Роснефти" буде не зайвою: держкомпанія розділить з "Газпром нефтью" як економічні, так і політичні ризики.