ua en ru

"Газпром" не бачить підстав для перегляду контрактів щодо постачання газу до України та Білорусі

Російський "Газпром" не бачить підстав для перегляду контрактів щодо постачання газу до України та Білорусі, і впевнений, що Новий рік мине без проблем з постачаннями палива, передає радіо "Свобода".
"З Білоруссю та Україною підписані всі документи, і хоча в Україні висловлюються думки про необхідність перегляду контракту, підстав для перегляду немає", - заявив заступник голови "Газпрому" Олександр Медведєв.
За його словами, для України в 2011 р. йдеться про постачання, мінімум, 40 млрд куб. м газу. "Триває нормальна контрактна робота, всі контракти виконуються", - додав О.Медведєв.
"Упевнений, все буде без проблем у цей Новий рік", - заявив заступник голови "Газпрому".

Нагадаємо, у листопаді ц.р. Президент Російського газового товариства Валерій Язєв заявив, що не бачить підстав для зниження ціни на газ для України, проте не виключає, що за наявності економічної обгрунтованості це може бути зроблено. "Якщо знайдуться якісь аргументи серйозні, вагомі для зниження ціни на газ для України, то вони будуть реалізовані", - резюмував він.

В.Язєв нагадав, що діючі десятирічні контракти на постачання і транзит газу були підписані з Україною в 2009 р., і висловив думку, що формула ціни, закладена в контракті на постачання газу, "абсолютно ринкова".

У той же час 5 листопада ц.р. прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що, за розрахунками українського уряду, в наступному році ціна російського газу для України буде нижчою, ніж нинішнього року.

У свою чергу, голова правління НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив 3 листопада ц.р., що російський газ для України в IV кв. подорожчав на 1,3%, до більш ніж 252 дол. за тис. куб. м. "У нас зміни буквально в 5 дол. на вартості газу", - сказав Є.Бакулін.