ua en ru

"Газпром" не прив'язує спот до визначення ціни на газ, - В.Голубєв

ВАТ "Газпром" не прив'язує спот до визначення ціни на газ. Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Валерій Голубєв, виступаючи в Берліні на конференції "Енергетичний діалог: Росія-ЄС. Газовий аспект", передає РБК.

"Сьогодні є багато розмов, за якими принципами розглядати питання ціноутворення в наших довгострокових контрактах. Відомо, що сьогодні вони в основному прив'язуються до нафтових індикаторах. Загалом ми сьогодні не розглядаємо можливість враховувати спотові ціни як основу для обговорення справжньої ціни на газ", - сказав він.

За словами В.Голубєва, "Газпром експорт" провів переговори з рядом своїх європейських партнерів. "За деякими контрактами така адаптація була прийнята. До основної формулою нафтової індексації цін були додані параметри торговельного майданчика", - відзначив В.Голубєв.

При цьому заступник глави Газпрому підкреслив, що газ за своїми споживчими властивостями істотно більш цінне енергетичну сировину, ніж нафта, і газ недооцінений з точки зору своїх технічних можливостей.

Нагадаємо, що "Газпром" продає природний газ до Європи в основному за довгостроковими контрактами. Однак деякі європейські споживачі періодично висловлюють невдоволення цим фактом і наполягають на прив'язці ціни до спотових. Зокрема, на початку весни 2011 р. німецький E.On заявив, що контрактні ціни на газ повинні задовольняти всі сторони. Дорожнеча газу, що поставляється за довгостроковими контрактами, в порівнянні зі спотовими ринком "з'їла" частина прибутків E.On у минулому фінансовому році.
У листопаді 2010 р. заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв повідомляв, що протягом трьох років, включаючи 2010р., Монополія буде продавати частину обсягів газу для основних його споживачів у Європі - E. On Ruhrgas, ENI і GdF Suez - з прив'язкою до спотового індексу. За неофіційними даними, з початку 2010р. "Газпром" продає E.On близько 15% контрактного газу за спотовими цінами. Однак базові параметри, такі, як довгострокова формула ціни і принцип "бери або плати", залишаються незмінними.

У цілому по Євросоюзу газовий імпорт на 42% забезпечується за рахунок поставок російського газу. Перший довгостроковий контракт на постачання природного газу до Німеччини був укладений ще в 1970 р. строком на 20 років.

"Газпром" - газотранспортна і газовидобувна монополія РФ. Статутний капітал концерну складає 118 млрд 367 млн ​​564,5 тис. руб. Він розділений на 23 млрд 673 млн 512,9 тис. звичайних акцій номіналом 5 руб. Більше 50% акцій "Газпрому" належить державі. Чистий прибуток "Газпрому" за російськими стандартами бухгалтерської звітності в 2010р. в порівнянні з 2009 р. скоротився на 41,6% і склала 364,6 млрд руб. "Газпром" в 2010 р. збільшив видобуток газу на 10% - до 508 млрд 471 млн куб. м. Експорт газу з РФ 2010 р. виріс на 10,6% і склав 184 млрд 944 млн куб. м.