ua en ru

"Газпром" почав видобуток нафти на платформі "Прирозломна"

"Газпром" почав видобуток нафти на платформі "Прирозломна", у якої у вересні провели акцію активісти "Грінпіс" на судні Arctic Sunrise. Про це повідомляє ВВС.

Нафтовидобуток на "Прирозломній" є першим в історії Росії за проектом освоєння ресурсів шельфу Арктики. Екологи "Грінпіс" стверджують, що видобуток в цьому регіоні занадто ризикований, загрожує крихкій екосистемі регіону і пропонують оголосити Арктику заповідником.

Коментуючи початок нафтовидобутку, глава "Газпрому" Олексій Міллер назвав свою компанію "форпостом Росії в Арктиці".

"У минулому році ми підкорили Ямал, створивши на суші в арктичних широтах новий центр газовидобутку, що не має аналогів у світі. А сьогодні стали піонерами освоєння російського шельфу Арктики. Немає сумнівів, що "Газпром" продовжить рух в Арктику", - цитує Міллера прес-служба компанії.

Судно міжнародної екологічної організації "Грінпіс" було затримано в Печорському морі 19 вересня 2013 р. за спробу провести акцію протесту проти видобутку нафти на платформі "Прирозломна".

Всі члени багатонаціонального екіпажу, серед яких троє росіян, були заарештовані. Спочатку їх звинуватили у піратстві, потім статтю перекваліфікували на "хуліганство", і активістів звільнили до суду під заставу. Всі затримані потрапили під амністію, прийняту російською Думою в середу.