ua en ru

"Газпром" може збільшити свою частку в "АрмРосгазпромі" з 80% до 100%

Глава правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер і міністр енергетики і природних ресурсів Республіки Вірменія Армен Мовсісян обговорили сьогодні в Москві ряд питань взаємної співпраці, повідомила прес-служба компанії. Зокрема, на зустрічі йшлося про можливість збільшення частки "Газпрому" в компанії "АрмРосгазпром" з 80% до 100%.

У ході переговорів також були розглянуті питання ціноутворення на російський газ для споживачів Вірменії. Крім того, сторони обговорили основні питання розвитку російсько-вірменського співробітництва в газовій сфері, включаючи участь "Газпрому" в енергетичних проектах Вірменії.

Нагадаємо, власний видобуток природного газу у Вірменії відсутній, енергетика республіки практично повністю залежить від імпорту газу. Поставки до кордону з Вірменією здійснює "Газпром експорт"; на кордоні газ закуповує ЗАТ "АрмРосгазпром". У 2012 р. "Газпром" реалізував у Вірменію 1,7 млрд куб. м природного газу.

ЗАТ "АрмРосгазпром" створено в грудні 1997 р. Основною сферою діяльності "АрмРосгазпрому" є організація поставок природного газу для внутрішнього ринку Вірменії. Крім того, "АрмРосгазпром" займається транспортуванням, зберіганням, розподілом і реалізацією природного газу, реконструкцією та розширенням газотранспортної системи і підземних сховищ газу в Республіці Вірменія. "Газпрому" належить 80% "АрмРосгазпром", уряду Вірменії - 20%.

Читайте також: Чиста виручка "Газпрому" від продажу газу в країни колишнього СРСР знизилася на 17%, - до 16,9 млрд долл