ua en ru

"Газпром" і Shell готують меморандум про співробітництво в РФ і за кордоном, а також на Сахаліні

ВАТ "Газпром" і Shell готують меморандум, за допомогою якого між компаніями будуть врегульовані відносини в широкій області співпраці не тільки в Росії, але і за її межами. Про це повідомив заступник голови правління "Газпрому" Олександр Медведєв в інтерв'ю Russia Today, передає РБК.
"Наш принцип залишається незмінним: ми раді і готові запрошувати іноземних партнерів для розробки наших родовищ, якщо в обмін на це ми отримуємо доступ до першокласних проектах наших партнерів де-небудь в інших частинах світу. Ми знаємо, що у Schell є хороші активи, які могли б нас зацікавити. Якщо ми знайдемо прийнятне для обох сторін рішення, то тоді така співпраця може розширитися і включити в себе також співробітництво по Сахаліну", - сказав О.Медведєв, відповідаючи на питання про те, які компанії можуть приєднатися до робіт "Газпрому" на Сахаліні.
О.Медведєв 16 листопада ц.р. заявляв про плани "Газпрому" активізувати роботу над проектами "Сахалін-3", "Сахалін-4" і "Сахалін-5". Він пояснив, що це пов'язано з планами компанії щодо розширення своєї присутності на ринках збуту країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону (АТР). У тому числі концерн має намір здійснювати поставки газу не тільки в Японії, але також до Кореї і в Китай.
У 2009 р. "Газпром" отримав ліцензії на Західно-Камчатський шельф і блоки "Сахаліну-3". Проект "Сахалін-3" включає в себе чотири блоки - Киринський, Східно-Одоптинський, Аяшський і Венінський. Однак Киринський, Східно-Одоптинський і Аяшськиій блоки перебували в нерозподіленого фонду надр, ліцензія на розробку Венінського блоку з 2003 р. належить НК "Роснефть". У червні 2009 р. англо-голландський концерн Royal Dutch /Shell заявив про готовність брати участь в проектах "Сахалін-3" і "Сахалін-4". У березні 2009 р. спільний холдинг російської "Роснєфті" і британської ВР, що веде геологорозвідку на сахалінському шельфі, відмовився від продовження геологорозвідувальних робіт за проектом "Сахалін-4". За проектом "Сахалін-5" на Кайганско-Васюканській і Східно-Шмідтовській дільницях "Роснефть" і ВР продовжують геологорозвідувальні роботи.