ua en ru

"Газпром" і CNPC підписали контракт на постачання газу в Китай

"Газпром" і CNPC підписали контракт на постачання газу в Китай.

"Газпром" і CNPC підписали контракт на постачання газу до Китаю. Термін дії угоди розрахований на 30 років. Загальна ціна контракту - 400 млрд дол., повідомляє "Росія 24".

Контракт підписано в рамках офіційного візиту Президента Росії Володимира Путіна до Китаю.

Окрім того, підписано меморандум про взаєморозуміння у сфері поставок газу за східним маршрутом.

"Газпром" вів переговори з Китаєм про повномасштабні постачання в КНР природного газу майже 10 років. У 2009 р. сторони підписали рамкову угоду про умови постачання природного газу з Росії до Китаю, що передбачає експорт на китайський ринок до 68 млрд куб. м газу на рік.

Навесні 2013 р. обсяги щорічних поставок на першому етапі були визначені у 38 млрд куб. м, але домовитися про ціну газу тривалий час не вдавалося. За різними оцінками, вартість 1 тис. куб. м могла скласти від 380 дол. до 590 дол.

12 травня 2014 р. заступник міністра енергетики Росії Анатолій Яновський заявив, що контракт "Газпрому" з Китаєм готовий на 98% і переговори мають бути завершені найближчим часом.

"Ми знаходимося на фінальній стадії переговорів. Контракт як документ повністю готовий. Залишилося зовсім небагато - поставити всього лише одну цифру. І тоді буде підписаний 30-річний контракт на постачання 38 млрд куб. м газу зі Східного Сибіру до Китаю", - заявив минулого тижня глава "Газпрому" Олексій Міллер, відповідаючи на запитання про те, чи буде підписаний контракт з КНР під час нинішнього візиту Путіна до Китаю.

Нагадаємо, раніше The Financial Times з посиланням на представників компанії PetroChina повідомляла, що контракт про постачання до Китаю російського газу під час нинішнього візиту до країни Президента Росії Володимира Путіна підписаний не буде.