ua en ru

"Газпром" хоче відсудити в США 140 млн дол., пов'язаних з діяльністю Лазаренка і ЄЕСУ

Російський енергетичний гігант ВАТ "Газпром" хоче, щоб федеральний апеляційний суд Вашингтона відновив позов компанії більш ніж на 140 млн дол., який, як стверджують прокурори, пов'язаний з кримінальною діяльністю екс-прем'єр-міністра України Павла Лазаренка, пише LegalTimes.
Департамент Юстиції США загруз у тривалій суперечці з приводу приналежності більш ніж 250 млн дол. в активах, які нібито є результатом вимагання і відмивання грошей Лазаренка.
Кілька фізосіб і бізнес-груп подали претензії на кошти, розкидані в банках по всьому світу, які уряд США хоче анулювати. Ці вимоги залишилися невирішеними в Окружний суді округу Колумбія.
Нагадаємо, у листопаді 2009 р. Лазаренко був засуджений Федеральним окружним судом Сан-Франциско до 97 місяців у в'язниці.
У березні цього року у Вашингтоні окружний суддя Пол Фрідман відмовив "Газпрому" в цивільному розгляді про конфіскацію. Фрідман ухвалив, що "Газпрому", в особі Winston & Strawn, не вдалося довести наявність майнового інтересу до спірних засобів.
Юристи компанії заявили, що "Газпром" здійснював постачання природного газу в Україну під час уряду Лазаренка, який, на думку юристів, незаконно привласнив гроші, що належать "Газпрому".
Юристи стверджують, що компанія "Єдині Енергетичні Системи України" (ЄЕСУ) не стала виплачувати "Газпрому" повну вартість газу, визначену контрактом", а переказала гроші Лазаренка. Компанія адвокати стверджують, "Газпром"є жертвою шахрайства. Але Фрідман сказав у своєму рішенні, що "Газпром" ніде не стверджує, що кошти, передані від ЄЕСУ до Лазаренка були єдиними фінансами, якими ЄЕСУ могла сплатити борг за контрактом "Газпрому".
Окружні судді Округу Колумбія Меррік Гірлянду і Дженіс Роджерс Браун разом із старшим суддею Гаррі Едвардсом мають заслухати справу в січні 2012 р.