ua en ru

"Газпром" готовий знижувати ціни для європейських споживачів, - ЗМІ

"Газпром" йде на нові поступки європейським споживачам і готовий орієнтуватися на спотові ціни для зниження контрактних. Поки цього домоглася тільки Eni, але схема може стати корисною і самому "Газпрому".

"Газпром" йде на нові поступки європейським споживачам і готовий орієнтуватися на спотові ціни для зниження контрактних. Поки цього домоглася тільки Eni, але схема може стати корисною і самому "Газпрому", пишуть "Вєдомості".

"Газпром" готовий більше враховувати спотові ціни на газ при формуванні цін у своїх довгострокових контрактах з базовою прив'язкою до нафтових котирувань, розповіли виданню дві людини, близьких до "Газпрому". Досі концерн вкрай неохоче йшов на це, наполягаючи, що, на відміну від нафтового ринку з біржовими котируваннями, глобального ринку газу не існує. Європейські газові біржі неліквідні, а ціни на них волатильні, що загрожує надійності поставок.

Передбачалося, що будівництво по всьому світу заводів зі скраплення газу зробить ринок глобальним, але цього не сталося, говорив у травні на Петербурзькому міжнародному економічному форумі голова правління "Газпрому" Олексій Міллер (на фото). Європу вразила спотова свідомість, через це вона програла конкуренцію за світовий СПГ, він пішов зі спотового ринку ЄС за довгостроковими контрактами в Азію, де ціни вищі, і до Європи вже не повернеться, запевняв Міллер.

Через кілька годин після цього виступу Міллер підписав з італійською Eni угоду про нове ціноутворення. Вона коректує "умови купівлі-продажу" сировини, наголошувалося в повідомленні "Газпрому", але подробиць не наводилося. Eni ж поспішила оголосити, що внесено важливі зміни в індексацію ціни газу відповідно до ринкового [спотового] ціноутворення.

Останніми роками фіксовані ціни "Газпрому" за довгостроковими контрактами були помітно вище середньорічних спотових цін у Європі. У тому числі тому Європейська комісія (ЄК) у 2012 р. розпочала відносно "Газпрому" антимонопольне розслідування, звинувативши його в маніпулюванні ринками Східної Європи та неринковому ціноутворенні.

"Газпром" і раніше впроваджував спот у свої контракти під тиском ЄК і європейських клієнтів. Як правило, він погоджувався продавати на споті тільки додатковий газ, понад мінімальні обсяги за умовою "бери або плати". Іноді мова йшла про продаж невеликої частини газу на споті і в рамках "бери або плати", але зі 100%-ним відбором цього обсягу, говорить заступник директора Фонду національної енергобезпеки Олексій Гривач. Це і в інтересах "Газпрому", адже при низьких спотових цінах клієнти могли купувати дешевий газ не в нього, а на біржі.

У випадку з Eni йдеться про індексацію ціни з урахуванням спота на весь закуповуваний нею газ, говорить людина, близька до "Газпрому". "З Eni впроваджені непрямі механізми, що дозволяють скоротити розрив між спотовими цінами і ціною за довгостроковим контрактом", - підтвердив інший співрозмовник видання. Але нафтова прив'язка залишається, наполягає він.

Проте впровадження індексу, що враховує спот у ціні на весь обсяг газу, що купується, фактично означає орієнтацію на ринкові ціни у самій формулі ціноутворення, що до цих пір було табу, зазначив співрозмовник "Вєдомостєй". Схожий механізм може бути впроваджений і на інших найбільш конкурентних газових ринках у Європі, зокрема, такі переговори велися з Польщею, говорить він. Представник "Газпрому" не відповів на запит. Представник польської PGNiG був недоступний для журналістів.

У червні Міллер підтвердив, що у "Газпрому" є інтерес до біржової торгівлі газом в австрійському хабі в Баумгартені, який стане кінцевою точкою "Південного потоку" (Eni - акціонер його підводної частини). "Газпром" може отримати частку в цій біржі, заявив Президент Австрії Хайнц Фішер у ході візиту Президента Володимира Путіна у червні. Тоді "Газпром" і австрійська OMV підписали угоду про будівництво австрійської ділянки "Південного потоку".

"Газпрому" доводиться впроваджувати спотову індексацію і брати участь у біржових торгах із двох причин, пояснює джерело, близьке до "Газпрому". По-перше, компанія хоче забрати частину спотових продажів у Європі собі. На кінець 2012 р. європейські країни, за даними The Economist, купували на спотовому ринку близько 45% газу проти 15% у 2008 р. Вже майже половину газу на споті у Європі продає головний конкурент "Газпрому" в регіоні - норвезька Statoil. "Газпром" же, на який припадає третина газу, що поставляється Європі, на споті продає не більше 10-15%.

Збільшення спотової торгівлі у Європі створило "Газпрому" ще одну проблему. Перш його клієнти відбирали газ рівномірно протягом року. А тепер, коли влітку спотові ціни нижчі, ніж за довгостроковими контрактами, відбір знижується, але різко збільшується взимку, коли спотові ціни ростуть, збільшуючи навантаження на транзит, говорить співрозмовник, близький до "Газпрому". Саме тому, погодившись на нову форму ціноутворення з Eni, "Газпром" обмежив для неї обсяг відбору взимку. Знижкою, яку Eni отримує влітку, вона зможе оплачувати витрати на закачування і зберігання газу у європейських ПСГ, фактично переклавши ці витрати на "Газпром", говорить Гривач. В Eni не коментують підугоду із "Газпромом".

Італійський ринок дуже конкурентний, країна має доступ до північноафриканського, голландського і норвезького газу, говорить аналітик "Сбербанк CIB" Валерій Нестеров. До 2020 р. туди має прийти і азербайджанський газ з родовища Шах-Деніз по газопроводу TANAP-TAP, який є конкурентом "Південного потоку". Кінцевою точкою TAP повинен стати південь Італії, але ЄК готова вкласти близько 6 млрд євро в будівництво сполучних трубопроводів, щоб азербайджанський, а потім іранський і туркменський газ пішов углиб континенту. BP, оператор Шах-Деніза, вже почала укладати довгострокові контракти зі спотової прив'язкою: 25-річний контракт на постачання 2,6 млрд куб. м газу на рік було укладено із французької GDF, повідомляв Bloomberg. Представник GDF не відповів на запит.

Польща поки не найбільш конкурентний ринок, але вона є важливим опонентом "Газпрому" у Європі. Саме польський прем'єр Дональд Туск закликав створити систему централізованих закупівель газу в Росії, і цю ідею вже підтримав ряд європейських лідерів, нагадує директор Київського інституту енергостратегії Дмитро Марунич. Можливо, "Газпром" готовий йти їй на поступки, зазначає він. Крім того, Польща може стати союзником Києва у газовій війні з Росією. Цього року Польща планує запустити термінал СПГ у Свіноуйсьце з можливим будівництвом газопроводу до України.

"Газпром" готовий знижувати ціни для європейських споживачів, - ЗМІ