ua en ru

"Газпром" готовий забезпечити доппоставкі газу у зв'язку з відмовою Німеччини від АЕС, - глава "Газпром експорту"

ВАТ "Газпром" здатний поставити в Європу стільки газу, скільки буде потрібно, заявив заступник голови правління Газпрому, голова ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв в інтерв'ю Russia Today, коментуючи рішення влади Німеччини відмовитися від використання ядерної енергії і переключитися на природний газ, передає РБК.

"Ми можемо поставити в Європу стільки газу, скільки буде потрібно Європі. Ми схвалюємо рішення уряду Німеччини, тому що воно відкриває для нас додаткові можливості щодо постачання природного газу на наш традиційний європейський ринок, де у нас є все, чим можна задовольнити попит. У нас є газ, у нас є газотранспортна система, яку ми розвиваємо допомогою здійснення таких проектів, як "Північний потік" і "Південний потік", у нас є технології, з допомогою яких ми можемо не тільки доставляти газ до кордону Німеччини та інших європейських країн, але також продавати газ кінцевим споживачам або через спільні підприємства, або безпосередньо через наші дочірні компанії. Запаси існуючих родовищ поступово вичерпуються, але ми замінюємо їх новими родовищами, відкритими в основному на півострові Ямал. Крім того, ми освоюємо родовища у Східному Сибіру, ​​не треба забувати і про незайманих ресурсах Арктики ", - сказав Медведєв.

Нагадаємо, уряд Німеччини прийняв рішення закрити всі ядерні реактори до 2022 р. і скоротити використання електроенергії на 10% до 2020 р. Сім тимчасово припинених старих реакторів, а також реактор Крюммель будуть остаточно виведені з експлуатації вже в найближчому майбутньому, ще шість реакторів припинять роботу до 2021 р., що залишилися три реактора планується відключити до 2022 р. Відзначимо, що рішення німецького уряду про закриття всіх АЕС на території країни має бути схвалене парламентом.
Відмова від атомної енергії в ФРН пов'язаний з катастрофою на АЕС "Фукусіма-1" в Японії, де 11 березня 2011 відбулася серія руйнівних землетрусів. Представник правлячої коаліції Німеччини Міхаель Майстер заявив, що ініціатива щодо відмови від атомної енергії буде обходитися німецької скарбниці в 2 млрд євро щорічно.