ua en ru

"Газпром експорт" прогнозує зростання частки російського газу в Європі до 30%

Частка російського газу в Європі може збільшитися з нинішніх 26% до 30% або навіть більше, незважаючи на зростаючу конкуренцію. Про це в інтерв'ю телеканалу Russia Today повідомив генеральний директор ТОВ "Газпром експорт" Олександр Медведєв.

"Частка імпортного газу в європейській структурі споживання неминуче зростатиме, а Росія з усіх експортерів володіє найкращими можливостями для поставки додаткових обсягів газу - у разі якщо нашим покупцям вони будуть потрібні", - заявив Медведєв.

За його словами, тут враховуються довгострокові контракти з терміном дії до 2030-2035 рр., сукупний обсяг поставок по яких складає понад 4 трлн куб. м газу, "причому не за сумою річних обсягів за контрактами, а з урахуванням умови повної оплати при відмові від поставок".

Читайте також: Росія в 2014 р. має намір збільшити експорт нафти в Азію на 43% - до 30 млн т

Говорячи про можливості європейських споживачів отримувати знижки, він зазначив, що і продавець, і покупець мають право у визначений момент підняти питання про перегляд ціни за умови, що це обгрунтовано зміною ринкової кон'юнктури.

"Тому це абсолютно нормально, що хтось веде переговори про ціну. Причому з обох сторін - нам у своїй практиці вдавалося таким чином домогтися як підвищення цін, коли вони були занадто низькі, так і їх зниження, коли вони були високі - щоб зберегти свою частку на ринку і дати ринку можливість розвиватися. Я не бачу нічого страшного в коригуванні ціни. Головне - з якої позиції вони коригуються", - вважає голова "Газпром експорту".

На його думку, якщо Європа хоче забезпечити своє економічне зростання, їй варто всерйоз задуматися про збільшення частки природного газу у своєму паливно-енергетичному балансі, ніж викидати мільярди євро на субсидування альтернативної або відновлювальної енергетики.