ua en ru

"Газ України" оголосив тендер на передпроектні роботи з будівництва заводів з виробництва газу з вугілля

Компанія "Газ України" оголосила тендер на виконання передпроектних робіт з будівництва заводів з виробництва синтетичного природного газу і синтетичних рідких вуглеводнів шляхом газифікації кам'яного вугілля.

Компанія "Газ України" оголосила тендер на виконання передпроектних робіт з будівництва заводів з виробництва синтетичного природного газу і синтетичних рідких вуглеводнів шляхом газифікації кам'яного вугілля. Згідно з умовами, всі роботи повинні бути виконані протягом березня-грудня 2014 р., передає Комерсант-Україна, посилаючись на джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України (Міненерго).

За даними компанії, в 2015 р. підприємство планує приступити до підготовки проекту, а будівництво заводу почнеться не пізніше 2016 р.

У грудні 2012 р. НАК "Нафтогаз України" підписала кредитну угоду з Держбанком розвитку Китаю (China Development Bank Corporation) про притягнення 3,7 млрд дол. під держгарантії для реалізації проектів заміщення природного газу вугіллям. За оцінками Міненерго, це повинно дозволити виробляти до 4 млрд кубометрів газу в рік. Щорічне споживання газу в Україні становить близько 50 млрд куб. м.

Як розповіло джерело в Міненерго, передбачається будівництво, як мінімум, трьох заводів в Луганській, Донецькій та Одеській областях в безпосередній близькості від виробників мінеральних добрив.

"Завдання полягає в тому, щоб забезпечити ці підприємства газом, зробивши виробництво мінеральних добрив конкурентоспроможним", - пояснив співрозмовник . Очікується, що собівартість цього палива складе 180-190 дол. за тис. куб. м, тобто на третину нижче сьогоднішньої ціни російського газу.

Старший аналітик ІК Dragon Capital Денис Саква зазначає, що газ, одержуваний з вугілля, менш якісний, ніж природний, і для його використання на хімічних підприємствах потрібні додаткові інвестиції в очисне обладнання. "Набагато логічніше було б використовувати цей газ для теплокомуненерго, для яких якість палива не так важливо", - говорить Саква.

Глава міжнародного енергетичного клубу Q-club Олександр Тодійчук зазначає, що заміна російського газу виробленим в Україні є частиною стратегії, спрямованої на відмову від палива, що поставляється "Газпромом". Він нагадує, що опублікована Енергетична стратегія України передбачає збереження курсу на диверсифікацію поставок газу. Згідно з документом, песимістичний сценарій передбачає щорічний видобуток 24 млрд куб. м газу до 2020 р. і 30 млрд куб. м до 2030 р., тоді як внутрішнє споживання незалежно від сценарію прогнозується незмінною.

Втім, на думку керівника аналітичного управління російського Фонду національної енергетичної безпеки Олександра Пасічника, нові проекти щодо відмови від закупівель газу в РФ можуть погіршити відносини з цією країною, де розраховують на збільшення поставок газу в Україну. Раніше глава Міненерго Едуард Ставицький заявляв, що в цьому році з Росії буде імпортовано не менше 33-35 млрд куб. м газу.