ua en ru

"Батьківщина" пропонує ВР заборонити чиновникам першої категорії перебування на держслужбі після 65 років

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Андрій Павловський Юрій Стець та Олександр Бригинець пропонують Верховній Раді України заборони державним службовцям першої категорії продовжувати перебування на державній службі після досягнення ними 65 років.

Народні депутати з фракції "Батьківщина" Андрій Павловський Юрій Стець та Олександр Бригинець пропонують Верховній Раді України заборонити державним службовцям першої категорії перебування на державній службі після досягнення ними 65 років. Про це йдеться у законопроекті № 4505 "Про внесення змін до статті 23 закону України "Про державну службу" (щодо граничного віку перебування на державній службі)", текст якого розміщений на сайті Верховної Ради України.

Так, нардепи пропонують виключити зі статті 23 закону "Про державну службу" положення, згідно з яким "державним службовцям, які займають посади першої категорії, за рішенням відповідного державного органу чи посадової особи, які здійснили призначення їх на посади, може бути продовжено перебування на державній службі після досягнення ними 65-річного віку".

Також законопроект пропонує встановити граничний вік перебування на державній службі - 62 роки (згідного діючого законодавства, граничний вік перебування на держ службі становить 65 років).

"За науковими даними фізіології праці людина починає втрачати працездатність з 60-ти років, оптимальний вік припинення активної трудової діяльності складає 62 роки. Таким чином, після перетину цієї вікової межі працювати на такій відповідальній роботі, як державне управління, вкрай ризиковано... У зв'язку з викладеним необхідно привести встановлений законом граничний вік перебування на державній службі у відповідність із науковими даними фізіології праці", - йдеться у пояснювальній записці до документу.