ua en ru

"Батьківщина" і "Свобода" мають намір внести в Раду свої проекти Конституції

Фракції ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" мають намір внести до Верховної Ради України свої проекти змін до Конституції України. Про це заявили пр6едставилели цих фракцій сьогодні в парламенті

Фракції ВО "Батьківщина" та ВО "Свобода" мають намір внести до Верховної Ради України свої проекти змін до Конституції України. Про це заявили представники цих фракцій сьогодні в парламенті, передає кореспондент РБК-Україна.

"Ми внесемо альтернативний проект закону змін до Конституції. Ці зміни будуть стосуватися децентралізації і змін до закону про прокуратуру", - заявив народний депутат з фракції "Батьківщина" Сергій Власенко, виступаючи з трибуни ВР

Він повідомив, що після внесення в порядок денний сесії ВР проекту змін Конституції необхідно забезпечити громадське обговорення цього проекту.

"Необхідно забезпечити такі зміни, які реально, а не декларативно, встановлять децентралізацію", - заявив Власенко, і зазначив, що він "не побачив в цьому тексті зменшення кількості депутатів, реальних положень про децентралізацію, але побачив там збільшення повноважень Президента".

У свою чергу лідер партії "Свобода" Олег Тягнибок заявив, що його фракція теж внесе свій альтернативний законопроект змін до Конституції.

"Жодна з пропозицій, які вносила "Свобода" до проекту змін Конституції, не була врахована. Зокрема, не захотіли враховувати наступні наші пропозиції: питання по пропорційну систему обрання народних депутатів за відкритими списками, не внесено питання щодо позбавлення недоторканності народних депутатів, Президента і суддів, процедури відкликання народного депутата, скорочення кількості депутатів Верховної Ради до 300, заборони комуністичної та нацистської ідеології в Україні", - заявив Тягнибок.

Він також зазначив, що "Свобода" критично ставитися до надання спеціального статусу інших мов в Україні: "Цей пункт повністю нівелює статтю 10 Конституції".