ua en ru

"Антирейдерська" комісія розглянула 70 заяв про захопленнях, які завдали від 300 млн до 1 млрд грн збитків, - Арбузов

Перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов закликав підприємців, у яких є проблеми з веденням бізнесу в Україні, звертатися в "Антирейдерську" комісію. Про це він заявив під час першого засідання Міжвідомчої комісії з питань захисту прав інвесторів, протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств.

"У разі підтвердження факту спроби рейдерського захоплення, гарантую надання необхідної допомоги", - додав Арбузов.

За його словами, за час своєї роботи "Антирейдерська комісія вже опрацювала близько 70 заяв, розмір збитків яких від дій рейдерів оцінюється на суму від 300 млн до 1 млрд грн.

"Сьогодні ми проводимо перше, в широкому складі, засідання Міжвідомчої комісії. Не потрібно пояснювати, що це питання державної ваги. У порядку денному - протистояння держави цього явища, що загрожує економіці країни і реалізації державних реформ", - підкреслив перший віце-прем'єр.

Оскільки успіх президентських реформ залежить від інвестиційного клімату в Україні, Уряд зобов'язаний гарантувати інвесторам захист їх прав, недоторканність бізнес-активів, сприятливі умови для розвитку бізнесу, зазначив Сергій Арбузов. "І ці гарантії вимагають від кожного з нас принципової позиції по боротьбі з економічними злочинами", - додав він.

Арбузов також зазначив, що за останні роки в Україні відбулися тисячі корпоративних конфліктів з використанням рейдерських схем.

"Отримання контролю над бізнес-активами здійснюється за допомогою таких схем, як: скупка акцій і проведення додаткових емісій, отримання неправомірно прийнятих судових рішень, організація сумнівних акціонерних зборів тощо", -зазначив він.

За словами першого віце-прем'єра, сьогодні рейдери все більше використовують корупційні зв'язки.
"Президент України Віктор Федорович Янукович неодноразово підкреслював неприпустимість такого явища, як корупція у складі органів виконавчої влади, правоохоронних органів та суддівського корпусу. Жоден випадок не повинен залишатися без реагування. Саме заради досягнення цієї мети уряд ініціював створення нашої комісії", - пояснив Арбузов.

Разом з тим він розповів, що з моменту відновлення своєї роботи Комісія вже опрацьовує звернення і впливає на проблеми, які важливі для інвесторів і для України в цілому. Так, у робочому порядку вже вдалося допомогти корпорації Філіп Морріс, забезпечивши процес реєстрації прав власності компанії в Україні.
Арбузов також додав, що комісії вдалося призупинити позбавлення власності у ряду інших інвесторів, як іноземних, так і українських.