ua en ru

У Новій Зеландії в 2016 р. проведуть референдум про зміну прапора

У Новій Зеландії в 2016 р. проведуть референдум про зміну прапора
У Новій Зеландії через два роки проведуть референдум про зміну національного прапора.

У Новій Зеландії через два роки проведуть референдум про зміну національного прапора. Про це заявив прем'єр-міністр країни Джон Кей, передає BBC Росія.

Як зазначається, процедура пройде в два етапи. В кінці наступного року громадяни обиратимуть новий дизайн прапора з декількох варіантів, які в свою чергу обере комісія з відомих новозеландців.

На другому етапі, який запланований на 2016 рік, жителям країни потрібно буде вибрати, зробити вибраний роком раніше прапор офіційним або зберегти старий.

В комітет, який буде відповідати за підготовку до референдуму, увійдуть по одному представнику від усіх політичних партій країни.

За словами Кея, новий прапор буде в більшій ступені давати уявлення про Нової Зеландії.

Зараз прапор Нової Зеландії являє собою змінений кормовий прапор з Юніон Джеком у лівій верхній чверті і чотирма червоними зірками з білою окантовкою в правій частині. Зірки мають різний розмір і символізують сузір'я Південний хрест. Юніон Джек символізує зв'язок з Великобританією.

Критики нинішнього прапора кажуть, що його легко переплутати з державними символами інших колишніх британських колоній - зокрема, Австралії, прапор якої майже ідентичний новозеландському.

Нагадаємо, починаючи з 1 січня 2015 року, Нова Зеландія увійде до складу Ради безпеки ООН.