ua en ru

У Каталонії 80,72% учасників опитування висловилася за незалежність від Іспанії

У Каталонії 80,72% учасників опитування висловилася за незалежність від Іспанії
Неформальне опитування показало, що значна більшість жителів автономії (80,72% з тих, що взяли участь у голосуванні) підтримують суверенітет Каталонії.

Неформальне опитування показало, що значна більшість жителів автономії (80,72% з тих, що взяли участь у голосуванні) підтримують суверенітет Каталонії, повідомляє видання El Periodico.

У голосуванні взяли участь близько 2 млн 250 тис. осіб, більше 2 млн висловилися за незалежність регіону. За результатами підрахунку 88,44% бюлетенів, за вихід Каталонії королівства висловилися 80,72% учасників опитування (2 млн 43 тис. 226 чол.).

У бюлетенях значилося два питання: "Чи хочете Ви, щоб Каталонія стала державою?" і "Якщо так, то чи Ви хочете, щоб Каталонія стала незалежною державою?"

Двічі позитивно відповіли 80,72% учасників голосування. 10,11% дали позитивну відповідь на перше питання і негативний - на другий. На обидва питання відповіли "ні" 4,55% каталонців. Незначна частина тих, хто проголосував - 0,98% - висловилися за державність Каталонії і не відповіли на питання про незалежність.

Нагадаємо, проведений в неділю опитування став альтернативою референдуму про незалежність. Заплановане на цей день захід Конституційний суд Іспанії визнав незаконним, тому було прийнято рішення про проведення опитування, який має лише символічне значення.

Регіональний парламент Каталонії ухвалив закон, що дозволяє проведення референдуму про незалежність без згоди влади Іспанії, 19 вересня, через день після референдуму в Шотландії. У шотландському плебісциті з невеликою перевагою перемогли прихильники єдності з Великобританією, за незалежність висловилися близько 45% жителів регіону.

У Мадриді назвали опитування про незалежність Каталонії "марним" і "недемократичним". Влада Іспанії послалася на положення Конституції країни, яке свідчить, що будь-який вид голосування про незалежність передбачає участь у ньому всіх іспанців. Уряд пообіцяв каталонцям почати переговори про розширення автономії.