ua en ru

В Україні сьогодні відзначають День Сухопутних військ

В Україні сьогодні відзначають День Сухопутних військ Фото: Сухопутні війська України

Сухопутні війська є найчисленнішим видом військ України

В Україні сьогодні, 12 грудня 2015 р., відзначають щорічне свято - День Сухопутних військ України.

Свято було засновано згідно з указом президента України "Про День Сухопутних військ України" від 18 жовтня 1997 р. № 1167/97., "враховуючи заслуги Сухопутних військ України, як найбільш численного виду Збройних сил України у забезпеченні обороноздатності держави".

Зазначимо, до складу Сухопутних військ України входять: Механізовані й танкові війська, Ракетні війська і артилерія, Армійська авіація, Аеромобільні війська, Війська протиповітряної оборони.

З 2014 р. командувачем Сухопутних військ є генерал-лейтенант Анатолій Пушняков.

Також командування Сухопутних військ розділене на оперативні командування: "Захід", "Південь", "Північ" і "Схід".

До основних завдань Сухопутних військ відноситься: запобігання, нейтралізація (ліквідація) потенційних загроз національним інтересам України; посилення охорони державного кордону та небезпечних ділянок морського узбережжя на загрозливих напрямках; прикриття ділянки державного кордону, прилеглих до району збройного конфлікту; ведення розвідки; здійснення оперативного розгортання військ; проведення демонстративних дій; проведення операції угруповання ОСШР, оперативної угруповання військ (сил); участь у противодесантных і спеціальних операціях; участь у протиповітряній обороні держави; ведення територіальної оборони України в певних зонах; участь у заходах щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій природного і техногенного характеру; участь у прикритті певних важливих державних об'єктів від можливих терористичних атак з використанням літальних апаратів та інших засобів повітряного нападу; забезпечення захисту об'єктів Сухопутних військ від терористичних посягань; участь у проведенні антитерористичних операцій на військових об'єктах.

Також Сухопутні війська з 1992 року беруть участь у миротворчих операціях за кордоном.

Нагадаємо, в березні 2015 р. президент України Петро Порошенко підписав закон про збільшення чисельності ЗСУ до 250 тисяч чоловік. При цьому, як наголошується на сайті Міноборони, Сухопутні війська складають 54% від загальної чисельності Збройних сил.

На початку грудня 2015 р. міністр оборони Степан Полторак також повідомив, що його відомство продовжує нарощування бойового складу Сухопутних військ, а також відновлення Військово-морських сил України.