ua en ru

В Україні опублікований закон про суспільне мовлення

В Україні опублікований закон про суспільне мовлення Міністр інформаційної політики України Юрій Стець

В Україні сьогодні, 9 квітня 2015 р., офіційно опублікований закон № 271-VIII "Про внесення змін у деякі закони України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". Відповідний документ опублікований в парламентській газеті "Голос України".

Цей закон набирає чинності на наступний день після його опублікування.

Відповідно до законопроекту, суспільне телебачення і радіомовлення України створюється у формі публічного акціонерного товариства "Національна суспільна телерадіокомпанія України" (далі - НОТУ), 100% акцій якого належить державі.

Як зазначається, створення НОТУ здійснюється за рішенням Кабінету міністрів України відповідно до законодавства з урахуванням особливостей, визначених цим законом.

"НОТУ здійснює мовлення не менше ніж на двох загальнонаціональних каналах мовлення багатоканальної ефірної телемережі: суспільно-політичному та культурно-освітньому і не менш ніж на трьох загальнонаціональних радіоканалах: громадсько-політичному, культурно-освітньому, молодіжному", - йдеться в документі.

Створення ПАТ НОТУ не вимагає попереднього дозволу Антимонопольного комітету України.

"Метою проекту закону є забезпечення діяльності НОТУ шляхом уточнення окремих положень закону в частині визначення механізму створення НОТУ, його організаційно-правової форми, джерел фінансування, умов оплати праці працівників, захисту майнових прав НОТУ і інтересів трудового колективу, вдосконалення діяльності органів управління, порядку формування та засад діяльності наглядової та редакційної рад", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 19 березня народні депутати підтримали у другому читанні та в цілому законопроект № 1357 "Про внесення змін у деякі закони України щодо Суспільного телебачення і радіомовлення України". За відповідне рішення проголосували 256 депутатів при 226 мінімально необхідних.