ua en ru

Україна домовилася з кредиторами про списання 3,8 млрд дол. держборгу

Україна домовилася з кредиторами про списання 3,8 млрд дол. держборгу Фото: Арсеній Яценюк

Кредитори спишуть 20% боргу України

Україна домовилася з основними кредиторами про списання 20% державного боргу (або 3,8 млрд дол.). Про це йдеться у документі про параметри угоди про реструктуризацію державного боргу, яким має в своєму розпорядженні РБК-Україна.

"Угода передбачає зменшення суверенної і гарантованого державного боргу на 20% і дозволяє зменшення суверенної і гарантованого державою боргу на 20% і дозволяє негайно знизити борговий тягар на 3,6 млрд дол. (3,8 млрд дол., якщо таке зниження буде погоджено з гарантованим державою валютних боргів державних підприємств, а також за євробондами м. Київ)",- йдеться в документі.

"Це ті 3,8 млрд доларів, які Україна не повинна повертати і зможе направити на фінансування найважливіших для держави напрямів соціальних видатків та національної оборони", - пояснюється в документі.

Таким чином, комерційний борг України, а також гарантований державою і квазі-гарантований борг з близько 19,3 млрд дол. до близько 15,5 млрд дол.

"Це знижує співвідношення боргу до ВВП приблизно на 4,3% (по відношенню до прогнозованого ВВП України на кінець 2015 року, згідно з останніми погрозами МВФ). Це значно поліпшить платоспроможність країни та її платіжний баланс", - йдеться в документі.

При цьому наголошується, що відсоткова ставка за боргами майже не змінилася, і буде становити в середньому 7,75% (на даний момент вона становить 7,22%).

"Строки погашення тієї частини боргу, що не буде списано, будуть перенесені з 2015-2023 років на 2019-2027 роки. Тобто Україна не буде сплачувати основну суму боргу до 2019 року", - наголошується в тексті.

Зазначимо, прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк на зустрічі з журналістами повідомив, що Кабінет міністрів передасть відповідний законопроект про реструктуризацію боргів до парламенту наступного тижня. Після прийняття рішення у Верховній Раді Україна може приступити до юридичного оформлення реструктуризації.

Він також додав, що всі виплати за купонами, погашення за яким повинні бути в цьому році, будуть відтерміновані.

"Це технічна зупинка, як було з "Укрексімбанку",- сказав Яценюк.

Україна домовилася з кредиторами про списання 3,8 млрд дол. держборгу

Фото - параметри угоди про реструктуризацію боргу України

Україна домовилася з кредиторами про списання 3,8 млрд дол. держборгу

Фото - параметри угоди про реструктуризацію боргу України

Україна домовилася з кредиторами про списання 3,8 млрд дол. держборгу

Фото - параметри угоди про реструктуризацію боргу України

Зазначимо, раніше британська газета Financial Times з посиланням на власні джерела повідомляла, що кредитори погодилися списати 20% від вартості державних боргових зобов'язань України. За даними FT дана угода повинна була бути досягнута вже на цьому тижні.

Відзначимо, що мова йде про реструктуризацію частини боргу загальною номінальною вартістю близько 19 млрд. дол. Україна розраховувала на відстрочку виплат і їх часткове списання - близько 40% від суми боргу. Таким чином, виплати повинні були скоротитися на 5 млрд дол. у 2015р. році і на 15 млрд дол. у найближчі чотири роки.

Україна домагалася списання 40% боргу, зосередженого в руках приватних інвесторів. У свою чергу інвестори вважають, що Україна зможе виплатити борг, якщо надавати їй відстрочки платежів.

Переговори зі спеціальним комітетом кредиторів тривали кілька місяців. Останній раунд відбувся два тижні тому, міністр фінансів Наталія Яресько вирушила до США, де зустрілася з кредиторами України. 12 серпня комітету приватних власників зовнішніх боргових зобов'язань України і уряду України не вдалося досягти угоди про формулою реструктуризації боргу. Переговори були продовжені ще на добу, проте раніше не було відомо про офіційні результати.

Вчора ввечері прем'єр-міністр Арсеній Яценюк повідомив, що сьогодні скликає позачергове засідання Кабміну за "хороших фінансових новин".