ua en ru

Яценюк доручив Мінюсту залучити кращих юристів світу для подачі позовів проти РФ

Яценюк доручив Мінюсту залучити кращих юристів світу для подачі позовів проти РФ Фото: Арсеній Яценюк

Яценюк дав доручення в найкоротші терміни подати позов проти РФ від підприємств

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення Міністерству юстиції України залучити кращих світових юристів для подачі позовів проти Россійської Федерації. Про це Яценюк заявив на засіданні колегії Міністерства юстиції України, передає кореспондент РБК-Україна.

"Росія повинна понести покарання як геополітичне, так і економічне. Нема прощення за незаконну анексію Крима, за вторгнення в Донецьк, за вторгнення в Луганськ і за тисячі загиблих людей, які на совісті Путіна", - заявив він.

Він дав доручення в найкоротші терміни подати позов проти РФ від підприємтсв.

"Прошу Міністерство юстиції залучити всіх, кого можна залучити, в тому числі на будь яких умовах - міжнародну спільноту і найсильніших адвокатів світу для того, щоб ми протягом найкоротшого періоду часу подали, в тому числі і від приватних суб'єктів підприємницької діяльності, максимальну кількість позовів проти Російської Федерації", - заявив він.

Як повідомив Яценюк, наразі в ЄСПЛ пребуває три позови проти РФ.

"У нас три позови в Європйському суді з прав людини проти Російської Федерації. Ми розпочали притягнення Росії до відповідальності за порушення Міжнародної конаенції ООН про боротьбу з тероризмом. Міністерство юстиції очолило процес звернення до судів українськими компаніями проти Російської Федерації з метою, щоб покарати Росію за незакону анексію Криму, за захоплення Донецька і Луганська і відшкодувати відповідну майнову шкоду", - сказав він.

Нагадаємо, в квітні 2015 р. ЄСПЛ відклав розгляд позовів України проти Росії на прохання РФ на півроку - до 25 вересня 2015 р.

Перший позов проти Росії був поданий 13 березня 2014 р., він стосувався анексії Криму та участі РФ у конфлікті на Донбасі.

Другий позов проти Росії був поданий 13 червня 2014 р. про викрадення трьох груп дітей на Донбасі і їх тимчасове переміщення на територію Росії тричі в період з червня по серпень 2014 року.