ua en ru

Військові дії на Донбасі підтримують 59% українців, - опитування

Військові дії на Донбасі в нинішньому або більш жорсткому форматі підтримують, щонайменше, 59% українців.

Військові дії на Донбасі в нинішньому або більш жорсткому форматі підтримують, щонайменше, 59% українців. Про це свідчать дані всеукраїнського опитування, проведеного 5-12 вересня Інститутом соціальної і політичної психології НАПН України спільно з Асоціацією політичних психологів України.

"За проведення військових дій на Сході в нинішньому або більш жорсткому форматі виступають, щонайменше, 59% наших співвітчизників. До цієї цифри явно тяжіє і частка опитаних, які погоджуються з думкою, що в донбаському конфлікті, на жаль, немає іншого рішення, крім швидких і рішучих воєнних дій (близько 49%). Не погоджуються з нею 30,7%, не визначилися - 20,4%", - йдеться в повідомленні інституту.

При цьому більше половини українців (53,7%), впевнені, що Збройні сили України не можуть ефективно протидіяти армії Російської Федерації в умовах відкритої військової агресії з її боку.

Крім того, в інституті зазначають, що спостерігається значна розбіжність позицій респондентів щодо АТО в Донецькій і Луганській областях. Більше 31% опитаних висловлюються за припинення АТО, трактуючи її як війну влади з власним народом, що призводить лише до жертв, руйнувань і нових сплесків тероризму.

"При цьому звертає на себе увагу досить суперечлива тенденція: порівняно з травнем у вересні частка противників АТО дещо збільшилася в Західному і Центральному регіонах (на 1,6% та 4,2%, відповідно), тоді як на Півдні і Сході, навпаки, істотно зменшилася - з 42,9% до 34,5% і 66,3% до 53,4%. Причому на Донбасі, тобто безпосередньо в зоні конфлікту, це зменшення виявилося особливо значним - з 91,7% до 67,2%", - підкреслюють дослідники.

Нагадаємо, згідно з цим дослідженням, дії Президента України Петра Порошенка підтримують 47% українців, а 35,5% - не підтримують.