ua en ru

У Львові пройшов Марш слави УПА

У Львові сьогодні, 13 жовтня 2013 р., пройшов Марш слави з нагоди відзначення 71-ї річниці Української повстанської армії (УПА).

У Львові сьогодні, 13 жовтня 2013 р., пройшов Марш слави з нагоди відзначення 71-ї річниці утворення Української повстанської армії (УПА). Про це повідомляє "5 канал".

Цього року марш вирішили провести раніше - у неділю, хоча днем створення УПА традиційно вважається 14 жовтня.

Урочиста хода за участі ветеранів повстанської армії та представників громадських організацій розпочалась на Митній площі. До неї також приєдналися учасники клубів військово-історичної реконструкції. Колона пройде центральними вулицями Львова до площі Ринок.

Крім того, сьогодні у Львові також відбудеться автопробіг та історичний бій українських повстанців проти підрозділів німецького Вермахту. Святкування 71-ї річниці продовжаться у місті й завтра.

Зазначимо, Всеукраїнське об'єднання "Свобода" подало до столичної влади заявку на проведення 14 жовтня 2013 р. масової акції у Києві, присвяченої святу Покрови Пресвятої Богородиці, Дню українського козацтва та 71-ї річниці створення Української повстанської армії.

У зв'язку з цим буде частково обмежено рух транспорту в центрі міста.

Ставлення до історії УПА в українському суспільстві впродовж років незалежності коливається між позитивним (борці за незалежність) і протилежним (німецькі колаборанти): сама оцінка часто спирається на пропагандистські штампи обох сторін. Питання про офіційне визнання УПА воюючою стороною у Другій світової війні та пов'язане з цим питанням надання ветеранам УПА пільг на державному рівні (декілька західних областей вже прийняли це рішення на своєму рівні), досі залишаються невирішеними. З 2005 року в Україні офіційно святкуються річниці створення УПА (14 жовтня 1942, свято Покрови Пресвятої Богородиці).