ua en ru

В Одеській області інваліди-переселенці з Донбасу погрожують оголосити голодування

В селищі Сергіївка Одеської області 165 інвалідів-переселенців з Донбасу погрожують оголосити голодовку. Про це стало відомо сьогодні в ході прес-конференції за участю інвалідів-переселенців і представників волонтерських організацій, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами учасників заходу, голодування буде оголошено в разі, якщо президент України не відреагує на вимоги, відправлені йому у відповідному листі. Зокрема, там йдеться про облаштування інвалідів-переселенців в подальшому житлом, поліпшення медичного обслуговування і харчування.

"Ми просимо приїзду представника центральної влади для вирішення ситуації. Якщо цього не буде, то через 5 днів люди оголосять голодування, а всю повноту відповідальності ми покладаємо на наш уряд і президента", - підкреслив інвалід-візочник першої групи Олександр Бондуренко.

За його словами, інваліди змушені обслуговувати себе самостійно: готувати їжу, купувати ліки, вартість яких, у деяких випадках, перевищує розмір їх пенсій.

"Держава фактично переклала відповідальність за підтримку інвалідів-переселенців на директорів санаторіїв та волонтерів", - додав представник переселенців.

"Кожен інвалід потребує медичної допомоги. Ми знаходимося в такому населеному пункті, в якому немає лікарні, а є амбулаторій. При будь-якому захворюванні, до людей не приходить дільничний лікар, а прибуває швидка допомога, яка знаходиться на території санаторію тільки 1-2 години , а проблеми виникають постійно. На даний момент у нас 165 незахищених інвалідів та їх сімей. у нас немає можливості здавати аналізи, які деякі інваліди повинні здавати", - підкреслила мати дитини-інваліда, яка супроводжує двох інвалідів по зору.

При цьому вона додала, що їхати для здійснення медичних процедур в місто Білгород-Дністровський чи Одесу проблематично, так як більшість інвалідів мають проблеми із зором або порушенням роботи функцій апарату опорно-рухової системи.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано 633 тис. 824 тимчасово переміщених осіб із зони проведення антитерористичної операції на Донбасі і території тимчасового окупованого Криму.