ua en ru

Потреба жителів Донбасу в гуманітарній допомозі зросла, - соціологи

Близько половини населення Донбасу перебуває в критично тяжкому становищі. Про це свідчить оновлена Карта ситуації і потреб Донецької і Луганської областей, презентована гуманітарним штабом Ріната Ахметова.

У штабі повідомили, що закладені в карті дані засновані на грудневому дослідженні Київського міжнародного інституту соціології, що охопило 26 міст зони АТО.

"З моменту проведення нашого дослідження у листопаді ситуація помітно погіршилася, -заявила виконавчий директор інституту Наталія Харченко. - Відсоток людей, яким не вистачає медикаментів, зріс з 45 до 58, продуктів - з 34 до 45. У дефіциті майже все необхідне". За словами соціолога, деякі продукти можна придбати в магазинах, проте у значної кількості населення не залишилося коштів у зв'язку з припиненням виплати соціальної допомоги. Частково зарплату отримують лише працівники окремих великих підприємств.

Тим не менше, відзначають соціологи, найближчим часом планує виїхати з Донбасу лише 1% населення. Ще 15% хотіли б виїхати, але не можуть. Переважна більшість жителів навіть не думають про від'їзд. На думку Харченко, люди не впевнені, що на новому місці вдасться знайти житло і роботу: багато хто вже намагалися переїхати, але повернулися назад.

Соціологи підкреслюють, що в такій ситуації єдиним порятунком для сотень тисяч людей є гуманітарна допомога. Згідно з даними дослідження, основним її постачальником мирному населенню Донбасу залишається гуманітарний штаб Ахметова: про його діяльність експертів повідомили, більш ніж дві третини опитаних мешканців.

Останнім часом свою роботу в Донецькій і Луганській областях відновили і міжнародні гуманітарні організації "Червоний хрест", Всесвітня програма ООН, ЮНІСЕФ, "Лікарі без кордонів".

На думку представника управління верховного комісара ООН у справах біженців Ноель Калхун, гуманітарна карта допоможе всім, хто готовий надати допомогу населенню Донбасу, так як дає уявлення, чого саме потребують жителі того чи іншого населеного пункту. Експерт закликала продовжувати роботу над актуалізацією даних, щоб прогнозувати подальший розвиток гуманітарної ситуації в регіоні. Високу оцінку зусилля фахівців, які працювали над створенням та оновленням Гуманітарної карти, також дав представник Всесвітньої продовольчої програми Мартін Олсен.

Як зазначила директор "Допоможемо ТБ" Марина Миргородська, кількість заходжень на сторінку гуманітарної карти в Інтернеті постійно збільшується.

"Гуманітарна карта демонструє, що потреба жителів Донбасу допомоги постійно зростає, - заявила координатор гуманітарного штабу Римма Філь. - На жаль, зараз йде політизація питання гуманітарної допомоги, наші вантажівки з продовольством блокують. Звучить думка, що в Донецьку працюють магазини. Але чому не кажуть, звідки людям похилого віку, інвалідам, багатодітним сім'ям брати гроші на купівлю продуктів? Загибель людей від виснаження на Донбасі вже стала реальністю. Тому ми сподіваємося, що українська влада зверне увагу на цю проблему, і, заручившись підтримкою Президента України, ми зможемо продовжити нашу роботу".