ua en ru

ООН виключила ім'я бен Ладена з "чорного списку" через 2 роки після його смерті

Ім'я Усами бен Ладена, "терориста номер один", виключено з "чорного списку" Ради Безпеки ООН. Це сталося через майже 2 роки після його смерті, передає Reuters.

З січні 2001 р. ім'я бен Ладена було в "чорному списку" Комітету Радбезу ООН з санкцій проти "Аль-Каїди" і з тієї пори проти нього діяла заборона на пересування, а його рахунки в міжнародних кредитних установах були заморожені. У повідомленні наголошується, що ім'я бен Ладена виключено з "чорного списку" 21 лютого 2013 р.

Разом з тим, відзначається, що для розмороження банківських рахунків екс-ватажка "Аль-Каїди" потрібні клопотання окремих країн. Вони повинні також "надати Комітету гарантії того, що ці кошти не будуть передані, прямо або побічно, фізичним особам або організаціям, що входять в "чорний список", або яким-небудь іншим чином використані для терористичних цілей".

Нагадаємо, що колишній ватажок міжнародної терористичної угруповання "Аль-Каїда" бен Ладен був ліквідований 2 травня 2011 р. в Абботтабаді, розташованому в 50 км від Ісламабаду, столиці Пакистану. "Терорист номер один" був знищений в результаті наземної операції за підтримки з повітря: після перестрілки, що зав'язалася ідейний натхненник "Аль-Кайєди" був убитий пострілом в голову.

Комітет Ради Безпеки ООН проти "Аль-Каїди" був створений резолюцією N1267 від 15 жовтня 1999 р. На сьогоднішній день в його "чорний список" внесено 233 прізвища і 63 організації.

Читайте також: На місці особняка Усами бен Ладена в Абботтабаді побудують парк розваг (фото, відео)