ua en ru

Екс-глави МЗС і Міноборони Польщі підтвердили, що в 2008 р. Путін називав Україну "штучним утворенням"

Екс-глави Міністерства закордонних справ Польщі та Міністерства оборони Польщі Радослав Сікорський і Богдан Кліх підтвердили, що в 2008 р. Президент Росії Володимир Путін називав Україну "штучним утворенням".

Екс-глави Міністерства закордонних справ Польщі та Міністерства оборони Польщі Радослав Сікорський і Богдан Кліх підтвердили, що в 2008 р. Президент Росії Володимир Путін називав Україну "штучним утворенням". Про це Сікорський повідомив у своєму Twitter, а Кліх в коментарях польським ЗМІ.

"Пам'ятаю, що Путін говорив про Україну як про штучному утворенні на саміті НАТО в Бухаресті в 2008 році", - пише Сікорський.

При цьому він зазначив, що американський журнал Politico, який опублікував його інтерв'ю і який привів слова Сікорського про те, що Путін пропонував тодішньому прем'єру Польщі Дональду Туску "забрати Львів", спотворив цитату Сікорського.

"Інтерв'ю з Politico не було затверджено, і деякі з моїх слів були спотворені. Я підтверджую, що Польща не має ніякого відношення до анексії", - написав екс-глава МЗС Польщі у своєму Twitter.

"Критикам хочу нагадати, що у свій час вибухнув скандал навколо моєї заяви про "корумпованій українській економіці" часів Януковича", - додав при цьому Сікорський.

У свою чергу колишній міністр оборони Богдан Кліх у коментарі TVN 24 підтвердив, що в 2008 р. Путін назвав Україну "штучним утворенням". За словами Кліха, влада Польщі визнали це загрозою безпеки України і вирішили повідомити про це заяві Путіна тодішню українську владу. "Це було явною загрозою, до якої ми поставилися серйозно, взяли до уваги і разом з міністром Сікорським вирішили це питання негайно передати українцям", - зазначив Кліх.

Через кілька місяців після цієї заяви, за словами Кліха, Путін напав на Грузію.

Нагадаємо, 20 жовтня 2014 р. американський журнал Politico Magazine опублікував інтерв'ю екс-глави МЗС Польщі, а нині спікера парламенту Польщі Радослава Сікорського з цитатою: "Він (Путін - ред.) хотів, щоб ми стали учасниками розділу України. Путін хотів, щоб Польща направила війська в Україну. Вони посилали нам відповідні сигнали. Ми знали, про що вони думають протягом багатьох років. Це була одна з перших речей, яку Путін сказав прем'єр-міністру Дональду Туску, коли він відвідав Москву. Він продовжував говорити, що Україна штучна країна і що Львів - це польське місто, і чому б нам просто не розібратися разом".