ua en ru

У Раду внесено проект постанови про визнання геноциду кримськотатарського народу

У Раду внесено проект постанови про визнання геноциду кримськотатарського народу Фото: Верховна Рада

2 серпня Конгрес кримських татар закликав світ визнати політику РФ геноцидом

До Верховної Ради України в понеділок, 10 серпня, внесений проект постанови №2493 про визнання геноциду кримськотатарського народу. Відповідний документ зареєстрований народним депутатом від "Народного фронту" Миколою Княжицьким, який також очолює парламентську комісію з питань культури і духовності.

Відзначимо, 2 серпня учасники Всесвітнього конгресу кримських татар закликали світову громадськість визнати геноцидом дії Росії по знищенню кримськотатарського народу в період з 1783 року по сьогоднішній день.

У зверненні, зокрема, йдеться, що після окупації Криму Росією в 1783 році було ліквідовано Кримське ханство, історична батьківщина кримських татар протягом більше 1 тис. років. З тих пір, наголошується в документі, російське держава почала надавати систематичний тиск, щоб представники кримськотатарської громади залишили Кримський півострів і їх замінили російським населенням.

Нагадаємо, раніше лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що з моменту анексії Криму Росією півострів залишили не менш 10 тисяч кримських татар.