ua en ru

Рада перенесла на завтра законопроекти по боротьбі з корупцією в земельній сфері

Рада перенесла на завтра законопроекти по боротьбі з корупцією в земельній сфері Фото: Верховна Рада України

Законопроекти спрямовані на відстоювання інтересів місцевих громад

Верховна Рада України перенесла на завтра розгляд законопроектів №2279 "Про внесення змін до Земельного кодексу України щодо проведення земельних торгів" та 2279-1 "Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо активізації проведення земельних торгів та запобігання корупції у сфері земельних відносин" від 19 травня 2015 року, повідомляє кореспондент РБК-Україна.

В залі парламенту не було достатньої кількості голосів, отже за відсутності кворуму подальший розгляд законопроектів по боротьбі з корупцією в земельній сфері перенесли на наступне пленарне засідання.

Серед доповідачів по цим законопроектам був народний депутат Олег Кулінич, він зазначив, що передача у власність земельних ділянок має відбуватися виключно шляхом проведення прозорих процедур аукціонів, це і пропонується даними документами. Крім іншого, ці законопроекти стосуються інтересів місцевих громад, пропоновані механізми мають допомогти наповнювати їх бюджети.

"Основною метою проекту закону є забезпечення активізації проведення земельних торгів з продажу земельних ділянок державної та комунальної власності та прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) та вдосконалення норм Земельного кодексу України в частині продажу на земельних торгах прав на земельні ділянки державної та комунальної власності. Найбільш оптимальним способом розв'язання проблеми є залучення до підготовки лотів до продажу та їх продаж на земельних торгах небюджетних коштів (за рахунок виконавців земельних торгів з наступним відшкодуванням цих витрат переможцем земельних торгів), що забезпечить зменшення навантаження на державний та місцеві бюджети, та безпосереднього продажу прав оренди на земельні ділянки," - зазначено в пояснювальній записці до законопроекту №2279-1.

Нагадаємо, сьогодні в ході пленарного засідання Лідер Радикальної партії Олег Ляшко звинуватив БПП в підкупі депутатів своєї партії.

Також, вчора в ході засідання Верховна Рада не змогла відправити у відставку віце-прем'єр-міністра Валерія Вощевського.

Крім того, у вівторок в ході пленарного засідання Рада ухвалила у другому читанні та в цілом закон №2087а "Про внесення змін до деяких законів України у сфері державних закупівель щодо приведення їх у відповідність з міжнародними стандартами та вжиття заходів з подолання корупції" та керівника апарату Верховної Ради Валентина Зайчука відправили у відставку.