ua en ru

Рада не дозволила вводити в дію актів Кабміну шляхом оприлюднення на офіційному сайті

Рада не дозволила вводити в дію актів Кабміну шляхом оприлюднення на офіційному сайті Фото: Верховна Рада України

Рада відхилила цей законопроект

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні № 2877 "Про внесення змін у деякі закони України щодо вступу в силу актів Кабінету міністрів України". За відповідне рішення проголосували лише 82 нардепа при 226 мінімально необхідних.

За повернення законопроекту на доопрацювання проголосували всього 159 нардепів. Таким чином цей документ ВРУ відхилила.

Як зазначено в пояснювальній записці, метою законопроекту є розширення сфери застосування інформаційних технологій в діяльності уряду шляхом передбачення можливості вважати офіційними інші способи доведення до відома населення зміст актів Кабінету міністрів України, зокрема шляхом розміщення їх на офіційному веб-сайті Кабміну.

Також парламент не підтримав у першому читанні пов'язаний з попереднім законопроект № 2878 "Про внесення змін до статті 2 Митного кодексу України щодо вступу в силу актів Кабінету міністрів України". За відповідне рішення проголосували лише 82 нардепа при 226 мінімально необхідних.

За повернення законопроекту на доопрацювання проголосували лише 180 нардепів. Таким чином цей документ також відхилений Радою.

Метою цього законопроекту є прискорення вступу в силу актів Кабміну шляхом визнання офіційним способом доведення до відома населення актів Кабінету міністрів України, розміщення їх на офіційному веб-сайті Кабінету міністрів.

Як заявив заступник міністра юстиції України Антон Янчук, представляючи даний законопроект в парламенті, цей закон передбачає, що акти Кабінету міністрів набирають чинності з моменту їх офіційного оприлюднення на офіційному сайті Кабінету міністрів України.

"Так, справді є конституційні застереження щодо моменту набрання чинності саме законами України, а в даному випадку мова йде про підзаконних актах... Якщо ми встановлюємо норму про можливість вступу в силу актів Кабміну після оприлюднення на сайті, ця норма жодним чином не спростовує обов'язок подальшого оприлюднення в прийнятий спосіб", - заявив Янчук.

Нагадаємо, Верховна Рада України підтримала в першому читанні № 2660 "Про внесення змін до закону України "Про передачу об'єктів права державної та комунальної власності" (щодо безоплатної передачі окремо визначеного майна)".