ua en ru

Рада може прийняти законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, - Ляшко

Рада може прийняти законопроект про реструктуризацію валютних кредитів, - Ляшко Фото: Олег Ляшко

При цьому Ляшко припускає, що Порошенко знову ветує закон про реструктуризацію валютних кредитів

Верховна Рада України може прийняти законопроект про реструктуризацію зобов'язань за кредитами в іноземній валюті. Про це в кулуарах Ради повідомив координатор коаліції, лідер Радикальної партії Олег Ляшко, передає кореспондент РБК-Україна.

"Наша фракція (Радикальна партія - ред.) підтримує. Інші фракції, наскільки мені відомо, теж. Там є контраверсійні норми - не можна зробити сьогодні долар по 5 гривень", - заявив Ляшко.

Він також зазначив, що якщо законопроект №1558-1 буде прийнятий, то Президент України Петро Порошенко накладе на нього вето.

Як повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ), ключовим положенням законопроекту є конвертування всіх споживчих кредитів в іноземній валюті за курсом 5,05.

"Законопроект пропонує вирішити питання подальшого обслуговування валютних кредитів фізичних осіб виключно за рахунок банків, при цьому зобов'язує банківські установи конвертувати абсолютно всі споживчі кредити в іноземній валюті, незважаючи ні на їх цільове використання, ні на розмір, не беручи до уваги можливість позичальника з обслуговування таких кредитів. Тобто, навіть ті позичальники, які мають великі статки і набувала дороге, елітне майно за рахунок кредитів, також переведуть свої зобов'язання на банки. Фактично, законопроект ставить недобросовісних позичальників у більш вигідне становище порівняно з тими, хто відповідально виконував свої зобов'язання перед банками", - вважають в НБУ.

Нагадаємо, у новому меморандумі з МВФ Президент України Петро Порошенко зобов'язався застосувати вето у разі прийняття Верховною Радою закону про реструктуризацію валютних кредитів.