ua en ru

Рада відмовилася врахувати зростання курсу долара при індексації пенсій і зарплат населення

Рада відмовилася врахувати зростання курсу долара при індексації пенсій і зарплат населення Фото: інформуправління ВР

За відповідне рішення проголосували тільки 60 нардепів

Верховна Рада України не підтримала в першому читанні законопроект №1085 "Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення соціальної справедливості та недопущення зубожіння населення". За відповідне рішення проголосували тільки 60 нардепів при 226 мінімально необхідних, передає кореспондент РБК-Україна.

За направлення даного законопроекту на доопрацювання суб'єкту законодавчої ініціативи проголосували 110 парламентаріїв.

Зазначимо, що авторами даного документа виступили позафракційні нардепи Олександр Фельдман, Анатолій Денисенко, Володимир Мисик та нардепи з депутатської групи "Відродження" Валерій Писаренко та Дмитро Святаш.

Проектом закону пропонувалося при обчисленні індексу споживчих цін, величина якого є підставою для проведення індексації грошових доходів населення, враховувати динаміку зростання цін внаслідок коливання курсу гривні по відношенню до основних іноземних валют.

Також законопроект передбачав відновити дію норми частини другої статті 42 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", яка передбачала щорічно починаючи з 1 березня поточного року у разі, якщо середня заробітна плата (дохід) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за минулий рік зросла, здійснювати перерахунок раніше призначених пенсій із застосуванням заробітної плати, з якої призначено (попередньо перераховано) пенсію, підвищеної на коефіцієнт, який відповідає не менше 20% показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески в порівнянні з попереднім роком, але не менше зростання рівня інфляції (індексу споживчих цін) за минулий рік.

Крім того, даний документ пропонував визнати нечинним закон України "Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні".

Нагадаємо, Верховна Рада прив'язала податок на доходи фізосіб із зарплати до ЄСВ.