ua en ru

Порошенко запропонував Раді невідкладно внести зміни у порядок закупівлі життєво необхідних ліків та їх оподаткування

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України невідкладно розглянути зміни в порядку централізованої закупівлі життєво необхідних лікарських засобів та їх оподаткування. Про це йдеться в повідомленні прес-служби глави держави.

"Питання реформування сфери державних закупівель лікарських засобів і медичних виробів та здешевлення вартості лікарських засобів є одним з пріоритетних у сфері охорони здоров'я і потребує негайного вирішення", - підкреслив Порошенко в листі, направленому до парламенту.

Президент визначив як невідкладні для позачергового розгляду Радою законопроекти від 17 лютого № 2150 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо забезпечення своєчасного доступу пацієнтів необхідних лікарських засобів і медичних виробів шляхом здійснення державних закупівель із залученням спеціалізованих організацій, які здійснюють закупівлі)" та № 2151 "Про внесення зміни до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з ввезення та поставку лікарських засобів та медичних виробів)".

Законопроектом № 2150 пропонується внести зміни в деякі закони, що дозволить здійснювати закупівлю ліків і медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій, що здійснюють закупівлі, та які надають урядам держав та іншим суб'єктам відповідні послуги.

На думку авторів законопроектів, ці законодавчі зміни дозволять заощадити бюджетні кошти і забезпечити пацієнтів України життєво необхідними лікарськими засобами.

Зокрема, у разі прийняття законопроектів, буде скорочено ланцюг постачання лікарських засобів, забезпечено придбання високоякісних товарів відповідно до строгих вимог і стандартів, прискорений процес закупівлі, усунені корупційні ризики.

Нагадаємо, міністр охорони здоров'я України Олександр Квіташвілі заявив, що електронний реєстр пацієнтів спростить процедуру держзакупівель ліків.